Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Výrobce drog skončil ve vazbě

Mladý pár si výrobou pervitinu na Přerovsku vydělával na obživu 

Další úspěšný zátah proti výrobcům a dealerům drog se podařil přerovským kriminalistům a policistům Obvodního oddělení Kojetín. Po dlouhodobě rozpracované akci ve středu 10.února 2010 spadla klec nad mladým párem. 24letý mladík byl se svojí o rok mladší družkou zadržen ve 22.00 hod. na ulici v Přerově, a to bezprostředně po výrobě omamné látky. O den později, tedy 11.2.2010, bylo zahájeno trestní stíhání obou a byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Bylo zjištěno, že mladý muž, minimálně od září loňského roku do doby svého zadržení, v katastru Přerova, zejména v rodinném domě jednoho z odběratelů v Kojetíně, vyráběl pervitin nejméně ve 50 případech. Z příslušných chemikálií a z volně prodejných léků vyrobil metamfetamin, který jednak užíval pro svoji potřebu a také prodával dalším uživatelům. Drogu prodával v tzv. psaníčkách za částky 300 Kč až 400 Kč za dávku. Majiteli rodinného domku pervitin dával zdarma nejméně ve 45 případech za umožnění výroby a bydlení v jeho domě. Nejedná se o nováčka, ale zkušeného výrobce a distributora, neboť byl již v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen Okresními soudy Hodonín a Kroměříž s podmíněným trestem do roku 2014. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby, kde posléze skončil.
Jeho družka, sama také uživatelka, minimálně od začátku roku 2007 nejprve s jiným partnerem prodávala drogy dalším osobám. Poté společně se shora jmenovaným nejen prodávala jím vyrobený pervitin, ale podílela se také ve stejném domě na jeho výrobě. Její „zákazníky“ však jednotlivé dávky přišli dráž, neboť je prodávala za částky od 200 Kč až do 600 Kč. Vzhledem k tomu, že žena nebyla v minulosti trestána, její trestní stíhání probíhá na svobodě.
Lze doslovně říci, že povedená dvojice zásobovala pervitinem značnou část Kojetínska a omammnou látku prodali dokonce i dvěma mladistvým. Získané prostředky jim sloužily jako zdroj obživy, z peněz platili nájem a své měsíční náklady na vlastní potřeby.    
Při provedené domovní prohlídce pak byla zajištěna kompletní varna včetně pervitinu. Neocenitelným pomocníkem při prohlídce domu byl čtyřletý služební pes německý ovčák ARON z oddělení služební kynologie v Olomouci, který je po náročném výcviku už rok a půl specialistou na vyhledávání drog. Pomohl nejen v tomto případě, ale v desítkách dalších při odhalení úkrytů, ve kterých si výrobci svůj artikl schovávají. Práce těchto čtyřnohých „kolegů“ nedokáže nahradit žádná moderní technika.       
kpt. Mgr. Michaela Sedláčková 

vytisknout  e-mailem