Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Štěněte se nedočkala

OLOMOUCKO - Při nakupování přes internet buďte obezřetní. 

23. 5. letošního roku nabízela prostřednictvím jednoho z internetových portálů zatím neznámá osoba k prodeji dvě štěňata rasy Zlatý retrívr za částku 7 000 korun za jedno štěně. Na tuto nabídku zareagovala 42letá žena z Olomoucka, která se s prodávající osobou dohodla na koupi jednoho štěněte. Prodávající osoba však požadovala zaslat zálohu ve výši 2 000 korun předem na stanovený účet. Žena zálohu poslala, avšak do současné doby žádné štěně nepřevzala, ani jí případně nebyly vráceny peníze a prodávající osoba s ní přestala komunikovat. Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku.

V souvislosti s nákupem na internetových sítích připomínáme několik základních pravidel bezpečnějšího nákupu:

  • Při nákupu zboží prostřednictvím e-shopu si ověřte, zda je prodejcem dané značky, jaké jsou možnosti servisu a reklamace.
  • Využijte telefonického kontaktu pro zjištění doplňujících informací.
  • Ověřte si recenze na obchodníky, prověřte si veškeré Vám známé údaje o prodejci – jméno a příjmení, existenci provozovatele, jeho sídlo, IČ, sídlo firmy a pobočky, zda má a kde výdejní místo, obor činnosti. Ověřte si telefonní čísla, bankovní účty, e-mailové adresy.
  • Na internetových aukcích nevěřte nízkým cenám značkového zboží, často jde o plagiát, snížení rizika přispěje platba při osobním převzetí zboží.
  • Potencionálně nejvyšší riziko představují e-bazary. Eliminujte platbu předem na účet prodávajícího. Provádějte jí jen výjimečně a u skutečně ověřených obchodníků.
  • Zjistěte si co nejvíce informací o původu, pravosti a stavu nabízené věci. 
  • Pozor na účty vedené v zahraničí a komunikaci prostřednictvím zahraničních emailů.
  • Čtěte pozorně obchodní podmínky.

por. Mgr. Irena Urbánková

4. června 2019

vytisknout  e-mailem