Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Před jízdou se posilnili

OLOMOUCKO - Jak řidiči, tak i cyklisté 

V pátek 3. 7. 2020, krátce po poledni, kontrolovali policisté na jedné z komunikací na Uničovsku osobní motorové vozidlo Ford. U 34letého řidiče provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili mu 3‰ alkoholu v dechu. Opakovanými dechovými zkouškami 2,46‰ a 2,50‰ alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Policisté mu další jízdu zakázali. Nyní je tak podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Ze stejného přečinu je podezřelý také 41letý řidič vozidla Mazda, kterého kontrolovali policisté v sobotu 4. 7. 2020, krátce před třiadvacátou hodinou v Olomouci, části Povel. Orientační dechovou zkouškou mu naměřili 1,08‰, opakovanou dechovou zkouškou 1,09‰ alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, k požití alkoholu se doznal a lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologického materiálu v nemocnici, nepožadoval. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

V sobotu 4. 7. 2020, krátce po osmnácté hodině, jsme přijali oznámení o dopravní nehodě na silnici II/4466, v katastru obce Horka nad Moravou, v prostoru tříramenné křižovatky. Z prozatím přesně nezjištěných příčin zde došlo k dopravní nehodě 58leté cyklistky, která vyjížděla u místní komunikace, ve směru od Hynkova na Olomouc,  a osobního vozidla Renault, řízeného 54letým řidičem, které jelo po hlavní pozemní komunikaci od ulice Olomoucká směrem k obci Skrbeň. Při nehodě došlo ke střetu přední části vozidla a levého boku jízdního kola. Po střetu upadla cyklistka na komunikaci. Při nehodě utrpěla zranění, s nímž skončila v péči zdravotnické záchranné služby.  U obou účastníků nehody provedli policisté orientační dechové zkoušky. U řidiče vozidla byla negativní, cyklistce naměřili téměř 2,70‰ alkoholu v dechu. Celková hmotná škoda je odhadována na předběžně 5 000 korun. Přesné příčiny nehody a její okolnosti jsou nadále v šetření.

O den později vyjížděli policisté dopravního inspektorátu Olomouc k další dopravní nehodě s účastí cyklisty, která se stala kolem půl sedmé navečer na tř. Míru v Olomouci. Za doposud přesně nezjištěných skutečností zde došlo na vyznačeném přechodu pro chodce k pádu 31letého cyklisty, který přejížděl na jízdním kole komunikaci směrem k ulici Čechova, před vozidlo Fiat, řízené 52letou řidičkou, která ve stejný okamžik jela po ulici Čechova a odbočovala na ulici tř. Míru. Cyklista utrpěl zranění, s nímž skončil v péči zdravotnické záchranné služby. Přivolaní policisté provedli jak u řidičky, tak i u cyklisty orientační dechové zkoušky. U řidičky byla negativní, zato u cyklisty policisté naměřili téměř 3,5‰ alkoholu v dechu. Hmotná škoda je odhadována na předběžně 1 000 korun. Okolnosti pádu cyklisty jsou nadále předmětem šetření.

por. Mgr. Irena Urbánková

7. července 2020

vytisknout  e-mailem