Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté nezahálí

PŘEROV - Oddělení hlídkové služby má za sebou viditelné výsledky. 

Na dvě desítky policistů oddělení hlídkové služby, které bylo zřízeno v září loňského roku, dohlíží na dodržování veřejného pořádku nejen v lokalitě u nádraží, kde mají služebnu a svůj rajon, ale řeší také události v jiných částech města. Zabývají se všemožnými případy a jsou tu samozřejmě i pro občany, kteří se ocitli v tíživé situaci a potřebují pomoc.
Velmi úzce spolupracují s integrovaným operačním střediskem, které je vysílá k zásahům a na místa, kde je potřeba přítomnost policejní hlídky. Po oznámení události bývají většinou velmi rychle na místě, kde je nutné zasáhnout, zklidnit nebo vyřešit akutní situaci, nebo kde se konflikt vyostřuje a hrozí, že přeroste v násilí. Na místo přijíždí většinou do pár minut od nahlášení události. Od doby svého vzniku vyjížděli na 733 oznámení, která od operačního střediska přijali. Nelze opomenout i jejich nedávný velmi rychlý příjezd a zásah u osoby postižené srdeční příhodou, které díky pohotové a profesionální reakci zachránili život.
Od začátku svého působení vyřešili policisté tohoto oddělení více než 1 500 přestupků, které se týkaly různých problematik. S ohledem na několika měsíční nouzový stav se setkávali i s jedinci, kteří nedodržovali vládní opatření a proto skončili v hledáčku našich policistů. Jednalo se 592 osob, které nerespektovaly nařízení a jejich protiprávní jednání bylo vyřešeno buď blokovou pokutou, nebo bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu. S pokutou za nedodržování a porušení zákona související s veřejným pořádkem odešlo dalších 625 jedinců.
Ve větší míře se hlídky soustředily na kontroly vozidel a osob. Při dohledu na bezpečnost v silničním provozu bylo zkontrolováno necelých 12 000 vozidel, při kterých jsme přišli na to, že 31 řidičů jezdí bez příslušného řidičského oprávnění. Vyšší počty jsme zaznamenali u řidičů, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Z celkového počtu 89 provinilců jezdila téměř polovina řidičů pod vlivem marihuany, pervitinu nebo jiných drog.
V souvislosti s návykovými látkami jsme od ledna letošního roku při namátkových kontrolách odhalili 50 osob, které měly u sebe omamné látky. Zda se skutečně jedná o drogy, odhalíme hned na místě, protože od začátku roku máme k dispozici testovací sadu, která přesně určí, o jaký druh látky se jedná. V případě že výsledky jsou pozitivní, uživatelé o ně přijdou a my je, podle zajištěného množství, zašleme k odborné likvidaci. Tyto osoby pak většinou končí před správním orgánem, který rozhodne o sankci. 
Během služeb prošlo kontrolou přes 9 200 osob. Podařilo se zadržet 33 osob, které byly z nějakého důvodu v pátrání. Dalších 118 osob bylo z důvodu protiprávního jednání buď zadrženo, zajištěno, případně byl na ně vydán příkaz k zatčení.
Ve čtyřech desítkách případů vyjížděly hlídky na signály oznamující narušení různých objektů, které jsou napojeny na pult centrální ochrany. Mezi jedny z našich úkolů patří také eskorty osob například do výkonu trestu, vazební věznice nebo do protialkoholní záchytné stanice. Za uvedenou dobu jsme takto dělali doprovod téměř 150 lidem.
Nově vzniklý útvar je na základě výše popsané činnosti a výsledků určitě přínosem pro zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v Přerově. Jakmile bude mít oddělení plnohodnotný počet policistů, kteří se v současné době vzdělávají v kurzu základní odborné, bude činnost rozšířena i na další části územního odboru Přerov a zvýší se také jejich počet v ulicích města Přerova.  

por. Mgr. Miluše Zajícová
29. dubna 2021

vytisknout  e-mailem