Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Křest knihy

OLOMOUCKÝ KRAJ - Krátké představení knihy „Ve dne v noci podle zákoníku aneb policisté a četníci v českých zemích do roku 1945“.  

Dne 21. 1. 2014 v šestnáct hodin ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se uskutečnil křest knihy, která byla vydána pod názvem „Ve dne v noci podle zákoníku aneb policisté a četníci v českých zemích do roku 1945“ a autorem je náš kolega Miroslav Spurný.
Tohoto slavnostního ceremoniálu se neúčastnili pouze hosté, ale i lidé, kteří se zasloužili, kromě autora, aby se kniha vydala a potěšila tak srdce mnoha milovníků historie četnictva a policie.
Záštitu nad knihou převzal hejtman Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil, ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje plk. RNDr. Jaroslav Skříčil, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Ing. Břetislav Holásek, rektor Univerzity Palackého v Olomouci prof. RNDr. Miloslav Mašláň, CSc, a ředitelka vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci RNDr. Hana Dziková.
 
 
Krátké představení knihy „Ve dne v noci podle zákoníku aneb policisté a četníci v českých zemích do roku 1945“
 
Koncepce je postavena tak, že jedna kapitola, vždy ta hlavni je věnovaná určité éře našich dějin, služebních dějin, tzn. Rakousko-Uhersko, první republika a protektorát. Každá kapitola se dále dělí na dvě části, jednu část samostatnou tvoří policie, která je zákonitě dávaná jako první, protože policie vznikala dřív než četnictvo. Samotný text je v knize podbarven pro lepší orientaci čtenáře. Žlutá barva je dána k Rakousko-Uhersku, protože to byla barva císařského domu (žlutá s černou), naší republiku, první republiku jsme podbarvili do šedozelené a protektorát jsme nechali vyloženě šedivý. Případný čtenář se seznámí se základními informacemi o jednotlivých složkách v jednotlivých obdobích. Samotná kniha není vyčerpávající přehled, jsou to základní informace, které poskytnou exkurs, základní přehled. Publikace není vyčerpávající, protože těch knih by muselo byt několik, abychom se bavili o ucelené faktografii toho širokého záběru, který je obsažen v knize. Kniha je postavena na názornosti v podobě snímků. Důraz je kladen na snímkovou část, na dobové snímky a na snímky pořízené v atelieru ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Je tam důležitý nádech historie v podobě stejnokrojů, které byly rozdílné jak pro četnictvo, tak pro policii státní a obecní. V knize jsou poukázány rozdíly, které byť mnohdy v drobných niancích rozlišovaly jednotlivé sbory od sebe. V knize je velice zajímavá kolekce zbrani, kterou se nám podařilo dát dohromady, protože ty zbraně samotné jsou málokdy prezentovány s tím, aby zde byly uvedeny informace, který soubor je používal a v jakém období. Dále jsou v knize zmíněny pokrývky hlavy, které se postupně vyvíjely tak, jako se vyvíjely oba sbory a jak šel vývoj v časové ose.
 
 
 
 
Plk. Mgr. Miroslav Spurný se narodil v roce 1961 v Olomouci. Ve služebním poměru příslušníka bezpečnostních sborů je od roku 1982. V rámci kariérního postupu prošel všemi základními i velitelskými funkcemi. Do první velitelské funkce byl ustanoven v roce 1990. V současné době je služebně zařazen na Krajském ředitelství policie Olomouckého kraje jako zástupce vedoucího územního odboru v Prostějově.
Historií bezpečnostních sborů působících na našem území se zabývá od roku 1989. Je aktivním účastníkem konferencí policejních historiků, které jsou od roku 2007 každoročně pořádány v Muzeu Policie České republiky. Jeho odborná vystoupení byla publikována v jednotlivých ročnících Almanachu příspěvků z konferencí policejních historiků.
 
 Interview  s plk. Mgr. Miroslavem Spurným naleznete v souvisejících dokumentech.
 
FOTOGALERIE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc. Josef Bednařík
por. Bc. Petr Čunderle, DiS.

13. února 2014

vytisknout  e-mailem