Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Čtyři obvinění dealeři

HRANICE,PŘEROV - Prodávali pervitin, marihuanu a extázi. 

Minulý týden byly policisty na základě předchozího operativního šetření obviněny 4 osoby, které měly co do činění s distribucí drog na Přerovsku a Hranicku.

Konkrétně 27. března 2020 v nočních hodinách byl ve vlaku při cestě z Ostravy zadržen na vlakovém nádraží v Hranicích 24letý muž spolu s dalšími dvěma muži, kteří s ním cestovali. Při zadržení nemusely být proti žádnému z nich použity donucovací prostředky, protože všichni dobrovolně následovali policisty na služebnu, kde se podrobili potřebným úkonům. Následující den proběhly jejich výslechy a u výše uvedeného byla provedena domovní prohlídka, při které byla zajištěna varna na výrobu pervitinu. Šetřením bylo zjištěno, že muž a zároveň i uživatel, kterému bylo o dva dny později sděleno obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ve větší míře zásoboval již od roku 2017 až do doby zadržení další uživatele především na Hranicku. Pervitin prodával za různé částky a v různém množství, případně je poskytoval zdarma za protislužby spočívající především k přemisťování jeho osoby vozidlem z místa na místo. V minulosti nebyl odsouzen za trestnou činnost spojenou s drogami, nicméně jeho trestní rejstřík není zcela čistý, protože byl odsouzen za násilnou trestnou činnost. V době zadržení měl u sebe zhruba 5 g pervitinu, který mu byl odebrán a vzápětí také zajištěn. 

Ze stejného trestného činu byl obviněn i 33letý uživatel, který byl zadržen spolu s ním ve vlaku. Tento muž zásoboval předchozího obviněného pervitinem, který ho, jak je popsáno výše distribuoval mezi další uživatele. Tento muž, jak se ukázalo, je zkušený recidivista, který má na svém kontě desítku odsouzení za trestnou činnost především majetkového charakteru. Záznam v rejstříku trestu v souvislosti s nelegální činností souvisejícími s drogami ale prozatím nemá. Také on měl při zadržení u sebe přibližně stejné množství pervitinu a navíc i menší množství marihuany.

Třetí zadržený muž byl po výslechu propuštěn na svobodu hned následující den.      

Oba zadržení se ke svému protiprávnímu jednání doznali a za to jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Po provedených úkonech byli po necelých dvou dnech propuštěni ze zadržení a jejich trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Koncem března obvinil policejní komisař také dva 20leté muže z Přerova. Oba distribuovali mezi uživatele na Přerovsku marihuanu a pervitin a jeden z nich i tablety extáze a to minimálně od roku 2018. Co se týká jejich trestní minulosti, tak v souvislosti s drogami ještě odsouzeni nebyli, ale jejich trestní rejstřík není nepopsaný, protože se oba dva dopouštěli jak majetkové, tak i násilné trestné činnosti. Policejní komisař v obou případech zahájil trestní stíhání obviněných pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za které jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. 

por. Mgr. Miluše Zajícová
2. dubna 2020

vytisknout  e-mailem