Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chraňte svůj majetek

Preventivní rady a doporučení policie k případům vloupání do bytů a domů 

Letní měsíce jsou nejen dobou dovolených a odpočinku, ale mohou se také stát výdělečnou sezónou pro lapky a zloděje. Ti vyčkají vhodného okamžiku, kdy se za Vámi zavřou dveře bytu nebo domku při odjezdu na chatu, k přátelům nebo na zaslouženou dovolenou. To je signál a ten správný čas pro pachatele, aby k Vám domů zašli na nezvanou návštěvu a odnesli si vše, co se dá zpeněžit.

Situace v oblasti bytové kriminality, tedy vloupání do bytů a rodinných domů je na Přerovsku srovnatelná za minimálně poslední tři roky. Za srovnatelné období pěti měsíců (leden až květen) vyšetřovali přerovští policisté v roce 2008 celkem 13 případů vloupání do bytů, v roce 2009 to bylo 9 skutků a v letošním roce rovněž 9. Také počet případů vloupání do rodinných domů je téměř shodný a ve stejném období se jedná o 12 až 15 událostí.

Procento objasněnosti u vloupání do bytů není příliš vysoké, pohybuje se v letošním roce do 35%. Největší úspěšnost zaznamenali policisté u skutků vloupání do restaurací (leden až květen 2010 – přes 45%). Policisté se neobejdou v těchto případech bez spolupráce občanů, kteří však mnohdy „strkají tzv. hlavu do písku“ a záměrně si nevšímají svého okolí, řídí se heslem : „Co se mě netýká, to mě nepálí“. Přestože by svým svědectvím mohli pomoci k dopadení pachatele, tak se mnohdy raději otočí zády a nic nevidí a neslyší. Každý z nás by si měl uvědomit, že i on se může jednou stát obětí trestného činu a bude potřebovat pomoc druhých.

Úkolem policie je zadokumentovat tuto trestnou činnost pachatelů, zajistit důkazy a na základě nich pak obvinit konkrétní osobu ze spáchání trestného činu. Otázka způsobené škody je pro policii zásadní ke stanovení právní kvalifikace, ale samotné vymáhání náhrady škody se netýká trestního řízení. Občané mohou vymáhat náhradu škody v občansko právním řízení.

Z policejních statistik sestavených podle způsobů vniknutí do objektů, především domů a bytů vyplývá, že pachatelé se do objektů dostávají nejčastěji okny 35%, hlavními dveřmi 33,6 % , dveřmi z garáží a zadními dveřmi např. ze dvorů 15%, přes mříže asi 4%, přes okenice 2%. Mohou však vniknout dovnitř i balkónovými dveřmi, střechou přes střešní okna, okénkem ze světlíku nebo také po bleskosvodu.

Dveře a okna jsou tedy nejzranitelnějšími místy obydlí. Na ně je třeba se zaměřit a vhodně je zabezpečit. Obydlí se však musí vnímat komplexně, se všemi souvislostmi.

K zabezpečení vstupního dveřního prostoru je vhodné použít bezpečnostní dveře, které vyváženě respektují bezpečnostní i protipožární hlediska. Důležité je zpevnění dveří a osazení uzamykacími systémy odolnými vůči známým způsobům překonání. Na místě je také přídavný zámek opatřený řetízkem nebo kovovým vymezovačem vůle pootevřených dveří. K pozorování osob přede dveřmi slouží panoramatické kukátko, které zobrazuje i prostor těsně přede dveřmi pod úrovní kukátka.

V přízemí domu je riziko vloupání zloděje do bytu největší, okna jsou snadno přístupná z ulice. Při ochraně okenních prostorů a zasklených ploch zejména v přízemí či nižších patrech by měli občané věnovat pozornost zejména pevnosti rámu, parapetům, okenním křídlům, a především je vhodné zvážit možnost okna vybavit kováním, okenicemi či mřížemi. Ochranné rolety a venkovní žaluzie neposkytují z hlediska bezpečnosti takovou ochranu zasklených prostor jako mříže, ale jejich přítomnost může pro pachatele znamenat komplikace a odradit je od vloupání. Ke zvýšení bezpečnosti zasklených ploch se doporučuje využít bezpečnostní fólie a bezpečnostních vrstvených nebo tvrzených skel. Lidé v panelových domech si nechávají zasklít lodžie, což má mnoho výhod včetně takové, že slouží jako překážka proti vniknutí.

V dnešní moderní době není výjimkou ani dovybavení domů a bytů detektory a dalším signalizačním zařízením, které reagují na pohyb zloděje uvnitř objektu případně ještě před vniknutím do Vašeho soukromí. Aby se člověk při návratu domů nedočkal nepříjemného překvapení v podobě vykradení, je jistější zabezpečit si svůj majetek. Zabezpečovací technika je finančně mnohem dostupnější než si řada lidí myslí. Cenově je srovnatelná např. s běžnými elektrickými spotřebiči, které jsou v každé domácnosti samozřejmostí.

Policisté věnují prevenci obecně značné úsilí a majetkové kriminalitě, mezi kterou se vloupání do domů a bytů řadí, zvlášť. Podle analýzy trestné činnosti ve vytipovaných lokalitách provádí kontroly domů na sídlištích, zejména ve večerních a nočních hodinách. Zaměřují se na kontrolu uzamykání vchodů v pozdních hodinách, kontrolu sklepních i půdních prostor, aby zde nepřespávaly cizí osoby. Pořádají preventivní besedy s občany na téma jak zabezpečit svůj dům, byt a ochránit své soukromí, což také souvisí se zvýšením pocitu bezpečí. Bezpečného domu je možno docílit pouze tam, kde občané (majitelé, nájemníci, družstevníci) věnují dostatečnou pozornost otázkám bezpečnosti a zabezpečení. Neméně důležité jsou dobré vztahy mezi lidmi v domě. Míru bezpečnosti mohou obyvatelé domu dále ovlivnit dodržováním pořádku – prázdné chodby, vyklizené půdy, čistota- a dostatečným osvětlením společných prostorů (chodby, sklepy) i osvětlením před domem.

Preventivní rady a doporučení :

  • jestliže odcházíte z objektu, i na krátkou dobu, vždy zavírejte okna a uzamykejte dveře

  • klíče pod rohožku ani do květináče nepatří

  • na zvonek a štítek u dveří napište své příjmení v množném čísle

  • o svém odjezdu nemluvte, informujte jen okruh nejbližších

  • požádejte důvěryhodnou osobu, aby se starala o byt, větrala, sekala trávník, vybírala schránku na dopisy – dům bude působit obydleně

  • dbejte na to, aby u vašeho domu keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu – zloděj má šanci pracovat skrytě

  • nechlubte se před cizími lidmi, co máte doma cenného

  • nejdražší věci, šperky, hotovost ukládejte do sejfu v bance

  • pokud chcete cennosti přechovávat doma, pořiďte si zabudovaný trezor

  • označte cennosti, poznamenejte si sériová a výrobní čísla, sepište si jejich seznam, vyfotografujte je – to vše usnadní identifikaci v případě odcizení

  • na zahradě nenechávejte ležet žebřík, nářadí ani sekačku

  • posekaný trávník a odklizený sníh ukazuje, že je objekt obýván

Dobré vztahy se sousedy jsou „výhrou“ pro každého z nás

  • udržování dobrých vztahů se sousedy se vyplácí, všímejte si vy i sousedé podezřelých osob v blízkosti obydlí a při jakémkoliv podezření zavolejte policii – lépe preventivně než pozdě

  • nepouštějte do bytu cizí osoby, které nabízejí zboží, služby atd. – mohou vás vykrást nebo jsou to tzv. tipaři, kteří předají informace o vybavení vašeho bytu zlodějům

Co dělat, je-li objekt přesto vykraden?

  • zachovat klid a rozvahu

  • nevstupovat do vykradeného obydlí, je možné, že se v něm pachatelé ještě nacházejí

  • přivolat policisty a vyčkat jejich příjezdu v blízkosti objektu

  • všímat si, kdo se v okolí pohybuje, případně popsat pachatele, směr jeho útěku a vozidlo, které použil

  • nikdy se před příjezdem policie nepouštějte do úklidu po zloději, zničili byste stopy po pachateli

por. Mgr. Michaela Sedláčková

11. června 2010

vytisknout  e-mailem