Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chaty

PŘEROVSKO - Vykradené i zkontrolované. 

Po pachateli, který se z úterý na středu vloupal do dvou zahradních domků v Horní Moštěnici, pátrají policisté z přerovského obvodního oddělení. Zloděj se dovnitř jednoho z nich dostal tak, že si přistavil žebřík, po kterém vylezl na balkon a kamenem rozbil skleněné balkonové dveře. Domek prohledal a ukradl z něho elektrický přímotop, 3 l slivovice, zmrazené maso, salámy a konzervy. Škoda byla vyčíslena na 14 000 Kč. Na sousedním pozemku si lapka počínal obdobně. Aby se dostal do chatky, rozbil kamenem okno. Uvnitř nenašel nic, co by stálo za odcizení a tak majiteli způsobil „pouze“ škodu na poškození ve výši 500 Kč. Případy šetříme pro trestné činy krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Včera proběhlo v dopoledních hodinách na Hranicku plánované preventivní opatření na kontrolu objektů v chatových lokalitách. Pět policistů zkontrolovalo pět oblastí v okolí města Hranice a také na Potštátě, v Drahotuších a Hustopečích nad Bečvou. Kontrolovaly se především přístupové cesty a možné narušení rekreačních objektů. Pachatelé se dostávají dovnitř především skrze dveře, okna a verandy. Při akci jsme neodhalili žádné protiprávní jednání a zkontrolovali jsme jednu osobu pohybující se v dané lokalitě. (foto v příloze)

Preventivní akce uvedeného charakteru provádíme pravidelně především v zimních měsících v celém přerovském regionu, protože rekreační lokality bývají opuštěné a toho právě pachatelé využívají. Nicméně není v našich silách, být vždy a všude a proto je důležité, aby si majitelé uvedených objektů zabezpečili svůj majetek především vlastními prostředky a tak předešli případnému vniknutí nežádoucích osob dovnitř. Ani nejlepší ochrana ale nezabrání pachateli vniknutí do chaty, když se rozhodne, že se tam dostane. Pokud ale bude zabezpečení objektu zřetelné, může ho to od vloupání odradit. V okolí chaty by neměly být v dosahu předměty, které mohou zloději cestu usnadnit, jako je např. různé nářadí, žebříky, stoly…Uvnitř by neměly být ani cenné věci, které jsou předmětem zájmu zlodějů, především elektronika, starožitnosti, finanční prostředky, drahé nářadí atd. Nicméně mnohdy postačí nezvanému návštěvníkovi i potraviny, včetně alkoholu nebo pouhé přespání.

V loňském roce jsme dokonce šetřili i případ, kdy se jeden z majitelů chat kabelem připojil do elektrické sítě sousední chaty a odebíral elektrický proud. Škoda nebyla v tomto případě nijak závratná, jednalo se asi o 200 Kč.

Na přerovském okrese bylo v roce 2017 vykradeno za použití násilí 25 rekreačních objektů a zahradních chatek a domků.

por. Mgr. Miluše Zajícová
1. února 2018

vytisknout  e-mailem