Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Bezpečnostní akce na alkohol

Jeseník - společnost mladistvým na diskotékách o víkendu zajišťovali policisté. Zjistili 8 podnapilých mladistvých.  

Územní odbor Policie České republiky Jeseník provedl z noci na 14. února bezpečnostní opatření zaměřené na podávání alkoholických nápojů mladistvým v restauračních zařízeních a na diskotékách. Na pomoc si přizvali policisty z územního odboru Šumperk, inspektorátu cizinecké policie a jednoho pracovníka Oddělení sociálně právní ochrany dětí. Do akce bylo nasazeno celkem 22 uniformovaných a 14 neuniformovaných policistů. Vzhledem k příhraniční pozici okresu Jeseník se akce zúčastnil i uniformovaný policista z Polské republiky. 
 Všichni, kterých se opatření týkalo, se setkali ve 22:00 hodin v zasedací místnosti budovy policie v Jeseníku. Velitelka akce kpt. Mgr. Natalie Pastuchová Orlová vysvětlila cíl celé akce, který byl převážně preventivního charakteru. Nešlo ani tak o výši zjištěných přestupků, jako spíše o snahu přinutit provozovatele a barmany k větší kontrole osob, kterým podávají alkoholické nápoje. Po probrání celé strategie se kolona příslušníků vydala do ulic Jeseníku. Nově do opatření bylo nasazeno vozidlo MKKC (mobilní kontaktní a koordinační centrum), kde šlo hlavně o zacvičení posádky. Předností vozidla pro takové akce je, že ve svých útrobách má výkonný počítač, který umožní na místě ztotožnit danou osobu. Prvním kontrolovaným objektem byla Modrá kavárna, kde byly vyvedeny dvě osoby, které u sebe neměly občanský průkaz. Po provedené lustraci v centrální evidenci obyvatel bylo zjištěno, že je vše v pořádku a návštěvníci mohli znovu pokračovat v zábavě. Pak následoval bar Eldorádo, kde se jednalo taktéž jen o kontrolu osob bez občanských průkazů. V Plíživé kontře v policejní síti uvízla první mladistvá. Při dechové zkoušce nadýchala 0,22‰ alkoholu. Uvedla, že alkohol si koupila v hospodě, kterou nezná a zde nic nepožila. Jelikož byla z Hodonína a rodiče byli na dovolené v zahraničí, museli si ji na obvodním oddělení vyzvednout známí, u kterých byla na návštěvě. V Lipové-lázních při kontrole Focus baru byla zjištěna taktéž jedna mladistvá pod vlivem alkoholu. Nadýchala 0,39‰ a policisté ji převezli na obvodní oddělení, kde si ji převzali rodiče. Pak následoval přesun do Javorníku, kde v hledáčku policistů uvízla diskotéka Stodola. Po zkušenostech z dob minulých byla provedena důkladná kontrola objektu. Kontrole neunikl ani prosto pod pódiem, kde se v minulosti schovalo osm mladistvých. Před okny v zadní části zase hlídkuje psovod se psem, pro případ, že by některý z účastníků chtěl diskotéku opustit oknem. Zde jsou policisté úspěšní a mezi kontrolovanými zjišťují pět mladistvých pod vlivem alkoholu. Rekordmanem je mladistvý, který nadýchal 1,09‰ alkoholu. Vzhledem ke skladbě účastníků si na své přišel i policista z Polska. Po zkontrolování všech dotčených se policejní kolona přesouvá do Zlatých Hor na diskotéku v rekreačním areálu Bohema. Zde přijíždí před druhou hodinou ranní, a to se odráží i na počtu hudby chtivých fanoušků. I tak je zde zjištěna jedna mladistvá pod vlivem alkoholu, kterou si na místním obvodním oddělení převzali rodiče.
 Během celého opatření bylo zkontrolováno 7 podniků na celém území okresu Jeseník a bylo provedeno 18 lustrací osob v centrální evidenci obyvatel. Celkem 63 osob se podrobilo dechové zkoušce a 8 z nich bylo pozitivních. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem