Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

"BESIP BEZ HRANIC“

V úterý 20. dubna proběhla v Olomouckém kraji ojedinělá dopravní akce. 

Dopravně bezpečnostní akce Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se uskutečnila v rámci mezinárodní policejní spolupráce na teritoriu okresu Jeseník a Šumperk. 

Jak již z názvu policejní akce vyplývá, policejní kontroly neprobíhaly pouze na území České republiky, ale na akci se podílely i bezpečnostní orgány Polské republiky. V příhraničních okresech kontrolovaly řidiče společné hlídky.  Jedinečnost akce spočívala kromě zapojení společných hlídek rovněž v tom, že  se jí současně účastnilo na území obou států několik desítek policistů z Územního odboru Jeseník, Šumperk, dálničního oddělení Kocourovec, útvary Oblastního ředitelství cizinecké policie Ostrava a také Vojenské policie, která se zaměřovala výhradně na kontrolu vojenské techniky. 

Hlavním cílem uvedeného opatření bylo nejen zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu, snížit počet dopravních nehod a eliminovat porušování pravidel silničního provozu v příhraničních oblastech, ale rovněž efektivně rozvíjet oblast spolupráce mezi policejními sbory obou zemí v rámci policejního partnerství. 

Policejní hlídky se zaměřily kromě kontrolování dodržování pravidel v silničním provozu v příhraničních oblastech rovněž na pátrání po nelegálních migrantech, hledaných osobách, věcech a po odcizených motorových vozidlech. Pro úspěšné plnění vytýčených bezpečnostních úkolů nasadila PČR do akce nejmodernější techniku např. speciální vozidla VW Passat. Dále byly do akce začleněny i policejní vozy  s názvem Schengenbus, jež slouží cizinecké policii jako sofistikovaná mobilní laboratoř, která je určena k odbornému zkoumání  cestovních dokladů, jejich celistvosti a pravosti. Právě tato vozidla, díky své moderní komunikační technologii, umožňují policejní osádce provádět kontroly ve všech dostupných databázích.  

Během akce bylo na území obou příhraničních okresů Olomouckého kraje kontrolováno celkem 1474 motorových vozidel a zjištěno 180 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Policisté uložili blokově na místě 77 neukázněným řidičům pokuty v celkové výši 52 700 Kč, blokovou pokutou na místě nezaplacenou bylo vyřízeno 85 přestupků v celkové výši  94 500 Kč. Zbytek přestupků policisté budou předávat k vyřízení správnímu orgánu. Policisté zjistili celkem v 83 případech porušení rychlosti,  u 50 kontrolovaných vozidel nevyhovující technický stav, 10x se řidiči dopustili přestupku na železničních přejezdech, v 5 případech nepoužili bezpečnostní pásy. Jeden kontrolovaný řidič usedl za volant s hladinou alkoholu v krvi.  Třem cizincům byla uložena kauce v celkové výši 25 000 Kč. Během akce byla zjištěna na Jesenicku jedna osoba v celostátním pátrání.  Pozitivní je i to, že během bezpečnostní akce nedošlo na území obou okresů k žádné dopravní nehodě.  

Polští kolegové zkontrolovali 75 motorových vozidel, kdy blokově uložili 38 pokut v celkové výši 4 250 zlotých.

Policejní spolupráce obou sousednícíh zemí se bude i nadále rozvíjet. 

mjr. Mgr. Jitka Dolejšová
 

VW Passat.jpgVW Passat

společné hlídky.jpgSpolečné hlídky

briefing pro novináře.jpgBriefing pro novinářeSchengenbus.jpgSchengenbus


 
 

vytisknout  e-mailem