Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Alkohol ani drogy za volant nepatří

Prostějovsko - Hned několik řidičů bylo od pátku přistiženo za volantem pod vlivem alkoholu. Jeden z nich dokonce pod vlivem drog.  

Prvním z nich je 42letý řidič vozidla DAF, kterého policejní hlídka kontrolovala v pátek 9. listopadu kolem deváté hodiny ranní mezi obcemi Nezamyslice a Víceměřice. Provedenou dechovou zkouškou mu muži zákona naměřili dvěma dechovými zkouškami hodnotu 0,43 a 0,44 promile alkoholu v dechu. Řidič se přiznal, že předchozího dne vypil tři piva. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.
 
Dalším je pětapadesátiletý řidič vozidla Škoda 125 L, kterého policejní hlídka kontrolovala v sobotu 10. listopadu kolem deváté hodiny ráno v Hrochově. Dvěma dechovými zkouškami mu policisté naměřili 0,79 a 0,73 promile alkoholu v dechu. I on přiznal, že předcházejícího dne vypil litr vína. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.
 
Třetím je 19letý mladík, kterého policisté kontrolovali v sobotu 10. listopadu kolem 10:00 hodin v Horním Štěpánově, když jel s traktorem. Provedli u něj tři dechové zkoušky, při kterých mu naměřili hodnoty 0,09 ; 0,11 a 0,09 promile alkoholu v dechu. I on se přiznal, že předešlého dne vypil několik piv a malých panáků alkoholu. Policisté mu další jízdu zakázali.

Posledním je dvaatřicetiletý řidič vozidla Chevrolet Aveo, který byl policisty kontrolován v sobotu 10. listopadu kolem 12:30 hodin  v obci Skalka. dechová zkouška na alkohol byla negativní, oientační test na zjištění přítomnost drog byl však pozitivní na amphetamin a methamphetamin. Řidič se doznal k požití návykové látky. Po poučení odmítl lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologického materiálu. Navíc muži zákona zjistili, že usedl za volant, i když není držitelem žádného řidičského oprávnění. Další jízdu mu zakázali.
 
 
Všichni čtyři řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Po zadokumentování budou spisové materiály zaslány na příslušný správní orgán.
 
 
 
Několik zajímavých informací
 
  • Jen v průběhu měsíce října letošního roku řešili prostějovští policisté 45 případů s pozitivními výsledky buď na přítomnost alkoholu nebo přítomnost návykových látek.
  • Z těchto 45 případů bylo 37 šetřeno jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ( v 11 případech se jedná o přítomnost návykových látek, ve 27 případech o přítomnost alkoholu v dechu) a 7 případů je šetřeno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky

 

 
 
 por. Mgr. Irena Urbánková
12.11.2012
 
                                                                                         

vytisknout  e-mailem