Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Silvestr a zábavná pyrotechnika

J. Hradec - Aby byl nový rok bez zranění. (Hlasová schránka 974 233 116)  

Konec roku provázejí  bouřlivé oslavy Silvestra a nejrůznější ohňostroje. Zábavná pyrotechnika se stala velmi oblíbenou součástí této zábavy.
 
Jak manipulovat  se zábavnou pyrotechnikou? Kde a jak ji nakoupit ?
 
Jindřichohradečtí policisté doporučují :
 Na trhu je v současné době nabízena  široká škála  nejrůznější druhů dělových ran, raket a vystřelovacích efektů. Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, které při dodržování návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob i majetku, mají svá přísná pravidla. Zásadně se u těchto výrobků musí dodržovat návod na obalu výrobku, samozřejmě uvedený v českém jazyce, kde je zřejmý způsob i místo jejich zapalování, tj. použití. Výrobek musí být označen certifikátem státní zkušebny, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.
Ohýnek.bmpOhýnek.bmp
 
Víte že prodej pyrotechnických  výrobků  ověřených  na území EU podléhá věkovému omezení? Tyto výrobky jsou označeny značkou CE a číslem úřadu.
Pyrotechnické výrobky uvedené na trh se nesmí dodávat ani jinak poskytovat osobám , které nedosáhly níže uvedené věkové hranice:
a) 15 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 1,
b) 18 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 2,
c) 21 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 3,
d)21 let, pokud jde o ostatní pyrotechnické výrobky kategorie P1 nebo divadelní pyrotechniku kategorie T1.
Pro kategorie 4, P2 a T2 se vyžaduje odborná způsobilost!
 
Pyrotechnické výrobky ověřené podle staré právní úpravy lze uvádět na trh a prodávat podle vyhlášky ČBÚ č. 174/1992 Sb., které jsou označeny značkou pro pyrotechnické výrobky pod písmeny ČÚZZS.Vyhláška rozděluje tyto výrobky podle stupně nebezpečnosti do 4 tříd.
* Pyrotechnické předměty 1. třídy – mohou být prodávány osobám mladším 18 let, pokud v návodu není stanoven zákaz prodeje těmto osobám ( např.  petardy Pirát, bouchací kuličky Čertíci, práskací sňůrky, atd.).
* Pyrotechnické předměty 2. třídy – mohou být prodávány jen osobám starším  18 let ( např. římské svíce, fontány, rakety, atd.).
* Pyrotechnické předměty 3. třídy – mohou být prodávány jen osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů.
* Pyrotechnické předměty 4. třídy – zde je nutné povolení místně příslušného obvodního báňského úřadu, předměty jsou prodejné pouze osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů. Tyto výrobky by neměly být volně dostupné!
 
Občané pozor !  
Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté, ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavné pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo. Z důvodu používání bezpečné zábavné pyrotechniky, pokud je dodržen návod k použití, nemá již veřejnost, zejména mládež potřebu vyrábět různé třaskavé směsy , které měly za následek těžké újmy na zdraví. Stejně tak je vyloženým hazardem si zahrávat při oslavách Nového roku s vojenským materiálem. Nejeden těžký úraz způsobilo i to, že pyrotechnický předmět pro zábavné účely neexplodoval.Pak je  bezpodmínečně nutné jej nechat 4-5 hodin bez povšimnutí (např. zahrabat do sněhu), nezkoumat, proč exploze nenastala nebo si předmět snad dokonce uložit doma pod postel. Další oblíbenou zábavou je spojování dvou a více různých druhů raket, ohňů či gejzírů, s cílem dosáhnout většího světelného nebo zvukového efektu. Opak je pravdou. Odpálí se pouze jeden předmět a ostatní se znehodnotí bez žádaného efektu.
 
Abychom mohli všichni společně a bezpečně vkročit do nového roku 2011, čtěte pečlivě návody na zábavných pyrotechnických prostředcích a ostatním výbušninám se obloukem vyhněte!
 
Velkou pozornost je třeba věnovat zejména dětem, neboť  jsou to bytosti velice zvídavé a vše co se třpytí, bliká a vydává všelijaké zvuky je přitahuje jako magnet!
 
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz  
29. prosince 2010
 

vytisknout  e-mailem