Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehody cyklistů

Strakonice - Cyklisté POZOR! 

      Strakoničtí dopravní policisté upozorňují na zvýšený počet dopravních nehod cyklistů. Od začátku roku řešili policisté na silnicích okresu Strakonice celkem 12 dopravních nehod, z toho 7 za srpen.
 
A nemusíme chodit daleko. Dne  25.8. v 5:40 srazil řidič osvětleného 40ti letého cyklistu, kterého při předjíždění vozidlem zachytil. Nehoda se stala v Blatné v ulici Riegrova. Muž na kole utrpěl lehké zranění. O víkendu, v sobotu 27.8. cyklista na motokole skončil v rokli u silnice, kde zůstal zraněný až do neděle, kdy ho vypátrala policejní hlídka OOP Volyně (http://www.policie.cz/clanek/pohresovaneho-muze-nasli-policiste-v-rokli-u-silnice.aspx). Po muži policisté pátrali od soboty, kdy policisté přijali oznámení o pohřešování muže. Další nehoda s cyklistou, kdy policisté stále hledají svědky, se stala 18.8.2011 v 17:50 na pozemní komunikaci II. třídy č. 175 mezi obcemi Blatná – Skaličany, kde měl být sražen dvanáctiletý chlapec na růžovém jízdním kole. Chlapec vyvázl s lehkým zraněním. A tak bychom mohli pokračovat.
 
Aby se nehodám předcházelo, je zapotřebí cyklistům připomenout některé povinnosti. Každý, kdo používá tento dopravní prostředek, ať už k jízdě od zaměstnání či k tréninku nebo jen na vyjížďku, by měl jezdit bezpečně, dodržovat zákon a před jízdou si zkontrolovat povinnou výbavu kola. Dny se začínají pomalu zkracovat, ráno kolem šesté hodiny bývá již šero a večer dříve tma, než tomu bylo ještě před několika dny. Cyklista se tak v silničním provozu stává méně viditelný a je tak větší předpoklad, že ho někdo přehlédne. Je proto nutné používat všechny předepsané odrazky a světla – vpředu bílé, vzadu červené světlo, odrazky v paprscích kol, na pedálech oranžové barvy, vpředu bílé a vzadu červené). Použitím svítilen s přerušovaným světlem je cyklista více zvýrazněn a kolemjedoucí řidiči tak blikající světlo mnohem dříve registrují a mohou včas reagovat. Pro bezpečnost za snížené viditelnosti je také důležité používat světlé a pestré oblečení, případně reflexní doplňky.
 
Z důvodu zvýšeného počtu nehod cyklistů se policisté v těchto dnech více zaměří na cyklisty. S jízdním kolem vybaveným všemi potřebnými komponenty se cyklista vyhne komplikacím s policií, ale především bude jezdit bezpečněji. Také nezapomínat, že cyklista mladší 18ti let je povinen mít na hlavě nasazenou a řádně připevněnou cyklistickou přilbu.
 
 
Jízdní kola musí být ze zákona vybavena:
  • - dvěma na sobě nezávislými brzdami; jízdní kola pro děti předškolního věku vybavená volnoběžkovým nábojem s protišlapací brzdou nemusí být vybavena přední brzdou.
  • - přední odrazkou bílé barvy.
  • - zadní odrazkou červené barvy nebo touto odrazkou v kombinaci se zadní červenou svítilnou.
  • - odrazkami oranžové barvy na obou stranách pedálů
  • - nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy na paprscích předního nebo zadního kola.
Jízdní kola pro jízdu za snížené viditelnosti (šero, tma, mlha,...) musí být navíc vybavena:
  • - světlometem svítícím dopředu bílým světlem
  • - zadní svítilnou červené barvy nebo kombinací této svítilny se zadní odrazkou červené barvy.
Nepovinná a doporučená výbava:
  • - jasně znějící zvonek
  • - účinné blatníky
  • - účinný kryt řetězu
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
30. srpna 2011 

vytisknout  e-mailem