Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Beseda se seniory

Strakonice – Blatná – Prevence se vyplácí. 

Ve středu 23. října 2013 proběhlo v Blatné již tradiční Setkání policistů se seniory. MÚ Blatná ve spolupráci s Policií ČR se na prevenci se seniory zaměřují od roku 2009, kdy pro ně připravují setkání na různá aktuální témata jako je například senior v dopravě či bezpečí seniorům. Tentokrát byla beseda zaměřena právě na trestnou činnost páchanou na seniorech. V zasedací místnosti MÚ Blatná pro veřejnost se v 15:00 hodin sešlo přes 30 zájemců, pro které si policisté Jaromíra Nováková, Petr Novák a za MP Blatná Petr Vaněk připravili zajímavé povídání. Občané se dozvěděli informace o trestné činnosti v okrese a samotné obci, o krádežích a podvodech spáchaných na seniorech, o nejčastějších legendách, které podvodníci používají. Nechyběly ani rady a doporučení, jak se zachovat, aby se člověk nestal terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků  i násilníků. Po dvou hodinách besedy a dotazů ze strany veřejnosti byla akce ukončena.
V roce 2011 řešili policisté celkem 16 případů, v roce 2012 5 a v letos od začátku roku do 23. října 2013 celkem 8 případů.
Senioři byli okradeni pod smyšlenými legendami, jako jsou například doručení údajného přeplatku za elektřinu nebo plynu; podávání zprávy o příbuzných v nemocnici, kdy požadují půjčit peníze na operaci; předstírání potřeby na WC; vydávání se za příbuzné, kdy telefonicky požadovali peníze, pro které se dostaví kamarád; doručení příspěvku na léky, nabídka služby broušení nožů. Pachatelé téměř vždy předloží bankovku vyšší nominální hodnoty a požadují vrácení či rozměnění peněz.
Policisté opětovně varují starší občany, kteří se stávají častou obětí pachatelů, aby byli ostražití a opatrní, zvláště v blížícím se předvánočním období. Aby nedůvěřovali cizím lidem, kteří je osloví na ulici, nesedali s nikým do vozidla, nikoho cizího do bytu nepouštěli a nikomu peníze nepůjčovali a nesměňovali. Podvodníci jsou stále úspěšní s ohranými historkami. Vždy se najde někdo, kdo jim uvěří.
V případě výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé nebo se je vám úspěšně podařilo odehnat od dveří, aniž byste přišli o úspory, neváhejte, a o těchto lidech informujte Policii ČR. Neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
25. října 2013

vytisknout  e-mailem