Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krajské preventivní akce

VYSOČINA: Auto není trezor 

 

       Projekt „Auto není trezor“ není v našem kraji projektem novým a probíhá již čtvrtým rokem. Každoročně jej opakujeme a snažíme se pro prevenci vybrat si vždy taková místa, kde se soustřeďuje větší množství zaparkovaných vozidel.  Je tomu tak zejména proto, že v celokrajském měřítku zaznamenáváme na Vysočině nárůst počtu odcizených věcí ze zaparkovaných automobilů. Pro ilustraci uvedu, že policisté jen v průběhu letošního června řešili v Jihlavě šestnáct takových případů krádeží různých věcí. V některých případech měl zloděj velmi snadnou pozici, protože majitelé své vozidlo neuzamkli.

Největší starosti nám dělají majitelé vozidel, kteří uvnitř nechávají cenné různé věci. Některá vozidla pak připomínají výkladní skříně a zloději stačí si jen vybrat.Musíme si uvědomit, že vloupání do vozidla trvá někdy jen několik vteřin. Při odchodu by měl interiér auta zůstat prázdný. I když uvnitř necháme prázdnou tašku, zloděj se může domnívat, že v ní najde nějaké cennosti. Velmi lákavým artiklem se v poslední době stávají panely autorádia, včetně dálkového ovládání, navigace a mobilní telefony. Tyto cenné věci bychom neměli schovávat ani do kufru auta. Na parkovišti nás může zloděj sledovat a pak už jde najisto. V autě by neměly zůstat ani osobní doklady, peněženky a klíče od bytu - tyto věci mějte vždy u sebe.

    Včera v době od čtrnácti to šestnácti hodin jsme zrealizovali preventivní akci na území celého kraje, kde jsme kontrolovali parkoviště a odstavné plochy u bazénů, koupališť a rybníků. Do této akce se zapojilo všech pět okresů kraje Vysočina, tedy 27 obvodních oddělení policie. V 83 lokalitách jsme zkontrolovali 1938 vozidel a zaznamenali jsme drobné závady u 220 z nich. Například v Jihlavě jsme se zaměřili na parkoviště u Vodního ráje a na přilehlá parkoviště u obchodních domů, a také na parkoviště u autokempu v Jihlavě – Pávově. Policisté prohlíželi a kontrolovali zaparkovaná auta, a pokud v některém v nich nalezli odloženou kabelku, batoh či tašku s notebookem, snažili se počkat na majitele auta a upozornit ho na rizika, která mu hrozí. Při včerejší akci policisté objevili například neuzamčenou dodávku, v niž měl řidič uloženo nářadí. Další vozidlo mělo odemčený zavazadlový prostor a uvnitř byla uložena bazénová filtrace. Další neopatrný řidiči nechal v době, kdy skládal zboží, otevřenou kabinu svého vozidla. Ve všech případech policisté na řidiče vyčkali a jejich chování jim vytkli.

Ochrana majetku je hlavně záležitostí majitele, policisté nemohou být všude a nehlídaný majetek, vystavený na sedačkách aut je pro všudypřítomné zloděje učiněným magnetem. Mnozí motoristé se často ospravedlňují tím, že mají peněženku s sebou a že jim tudíž zloděj nemá co vzít. Neuvědomují si totiž, že i krádež dokladů a klíčů může být velký problém. Lidé by se asi divili, kdyby se z nákupu vrátili do bytu, který už stihl navštívit právě onen zloděj, který si z auta „neměl co odnést“.Zvlášť nyní v létě, kdy se mnozí vydávají na delší dobu ke koupalištím nebo k rybníkům do volné přírody, je třeba myslet na to, abychom v autě nenechali nic cenného. U vody se zdržíme a s tím zloděj počítá, takže má na vniknutí do vozidla dostatek času.Zejména v těchto parných dnech někteří řidiči sice své auto uzamknou, ale nechávají částečně pootevřená boční okna, včetně okna střešního. I v takovém případě má zloděj velmi usnadněnou práci.

Příští týden ve čtvrtek 22. července budeme v našem kraji akci opakovat ve stejném rozsahu. Vybereme si ale jiná místa, kde se v létě soustřeďuje větší množství zaparkovaných vozidel.

 

 

Odkazy do noveho okna

PICT0571

PICT0571 

Detailní náhled

PICT0577

PICT0577 

Detailní náhled

PICT0581

Nešvar řidičů_otevřená okénka 

Detailní náhled

PICT0583

PICT0583 

Detailní náhled

PICT0590

PICT0590 

Detailní náhled

PICT0594

PICT0594 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem