Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Znovu alkohol za volantem

KRAJ- Hned při dvou nehodách o víkendu asistoval alkohol, nad třetí se vznáší otazník. 

Před víkendem jsme informovali o tom, že se dopravní policisté opět zaměří ve větší míře na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu. I přes vyhlášený nouzový stav je totiž potřeba dohlížet na to, aby někteří nezodpovědní řidiči nezneužívali nastalé situace. Přitom hned ve dvou případech stál za dopravními nehodami v Královéhradeckém kraji alkohol.

Jízda dvaačtyřicetiletého muže nečekaně skončila na Jičínsku v sobotu 28. března po šesté hodině večer v pozici hlavou dolů. Řidič v automobilu Honda Civic jel po silnici I. třídy, kde se na přímém úseku vozovky mezi obcemi Konecchlumí a Úlibice zřejmě plně nevěnoval řízení a plynule přejel do protisměrného jízdního pruhu. Zde dále pokračoval v jízdě, sjel přes levou nezpevněnou krajnici do levého silničního příkopu, kde se s vozidlem přetočil na střechu. Přivolaní policisté provedli řidiči dechovou zkoušku, která odhalila v jeho dechu 1,70 promile alkoholu. Řidič byl předán do péče přivolaných záchranářů. Celková škoda činila zhruba 80 tisíc korun.

K druhé nehodě vyjela hlídka náchodských dopravních policistů jen o hodinu později do České Skalice. Dvaatřicetiletý muž jel na jízdním kole Schimano ve směru od náměstí. Při jízdě zřejmě nepřizpůsobil její rychlost své aktuální kondici, ani povrchu dlážděné vozovky a v klesání najel na kanál. Následkem čehož upadl. Policisté provedli cyklistovi dechovou zkoušku, která rovněž odhalila v jeho dechu 2,11 promile alkoholu. Následně byl předán do péče lékařů. Celková škoda činila zhruba 2 tisíce korun.

A do třetice v sobotu došlo na Trutnovsku k dopravní nehodě, při které v půl čtvrté ráno jednadvacetiletý řidič ve vozidle Škoda Fabia havaroval na silnici II. třídy mezi obcemi Babí a Prkenný Důl.  Řidič tu zřejmě nepřizpůsobil rychlost své jízdy a v prudké levotočivé zatáčce vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Dopravní nehodu neoznámil, ačkoliv tuto povinnost, a ještě navíc místo opustil. Poté, co policisté řidiče vypátrali, mu naměřili 0,56 promile. Muž se hájil, že alkohol požil až po nehodě. Byl proto vyzván na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve, kterému se podrobil. Celková škoda činila zhruba 20 tisíc korun.

Při nehodách s alkoholem řidičům hrozí kromě až dvouletého zákazu řízení peněžitá sankce do výše 50 tisíc korun. Znovu připomínáme, že k povinnostem řidiče, který způsobil dopravní nehodu, patří také zdržet se po nehodě požívání alkoholu.

Veškeré okolnosti dopravních nehod jsou v šetření dopravních policistů.

por. Mgr. Lucie Konečná
30.3.2020, 12:00 hod

Odkazy do noveho okna

dopravní nehoda

28.3.2020 

Detailní náhled

dopravní nehoda

28.3.2020 

Detailní náhled

dopravní nehoda

28.3.2020 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem