Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zkrácení daně

KRAJ - Muž způsobil škodu přes 10 mil. korun. 

Ke konci loňského roku kriminalistka z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ukončila vyšetřování případu týkajícího se daní návrhem na podání obžaloby proti 36letému muži z Rychnovska, který byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, kterého se dopustil na území Polské republiky.
Muž v roce 2015 jako zplnomocněný zástupce dvou obchodních korporací sídlících v Polské republice úmyslně a se záměrem vlastního neoprávněného obohacení využil znalosti české právní úpravy v oblasti daňových předpisů týkající se vyměřování daně z přidané hodnoty u vývozů zboží do jiného členského státu Evropské unie. Odebíral zboží u jedné české firmy dodávající výrobky z plastu, u kterých vystavoval fiktivní doklady o dodání do zahraničí. Zboží však reálně nepřekročilo hranice České republiky. Fakturačně ho „protočil“ přes jím ovládaný řetězec 25 firem, který uměle vytvořil na území České republiky a jejichž prostřednictvím zastíral původ i skutečné místo dodání zboží, přirážel si marži a poté ho stále ještě pod reálnou cenou dodal tuzemským firmám. 
Tím, že byla v rozporu se zákonem o dani z přidané hodnoty vyměřena dodavatelské firmě nižší daň, způsobil České republice škodu za téměř 10,4 miliónů korun.
Během vyšetřování, které započalo na základě oznámení finančního úřadu před cca 3,5 lety, bylo prokázáno 123 skutků neodvedení daně během let 2015/2016, byly vyslýchány desítky fyzických či právnických osob jak v České republice, tak i v zahraničí, bylo prověřováno na 35 bankovních účtů u různých bank, stovky faktur a účetních dokladů. Spis obsahuje téměř 7 tisíc listů, z čehož jen návrh na podání obžaloby má 200 listů.
Firma, která netušila, že její zboží se neprodává do zahraničí, uhradila správcem daně dodatečně vyměřenou daň včetně penále a úroku z prodlení. Pokud soudce neakceptuje návrh státního zástupce na schválení dohody o vině a trestu, jehož součástí je pro obviněného muže peněžitý trest ve výši 1 miliónu korun a podmíněný 3letý trest se zkušební 5letou dobou, hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

por. Iva Kormošová
12.1.2023, 8.30

vytisknout  e-mailem