Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zaměřeno na dopravu

KRAJ – V dubnu více než 15,3 tisíc hodin ve výkonu služby. 

Duben bývá každoročně spojován s měsícem bezpečnosti na našich silnicích, na které ve větším počtu vyrážejí například i cyklisté či ti řidiči, kteří si na provoz po zimě, kdy tak často nevyjíždějí, musejí opět zvykat. V Královéhradeckém kraji se dopravní policisté na bezpečnost provozu zaměřují po celý rok, avšak letos, kdy v době omezení volného pohybu osob nebyl provoz tak intenzivní a prázdnější silnice sváděly k rychlejší jízdě, policejní hlídky svůj dohled na silnicích zintenzivnily. Bohužel i přes avizovanou zvýšenou kontrolní činnost našich dopravních policistů se i v době nouzového stavu v průběhu dubna na našich silnicích našla řada nezodpovědných řidičů, kteří svým bezohledným chováním vystavovali nepříjemným situacím nejenom sebe, ale i další účastníky silničního provozu.

Například o Velikonocích, konkrétněji od 2. do 5. 4. 2021, zjistili dopravní policisté celkem 389 přestupků, za něž motoristům souhrnně uložili sankce v celkové výši 240.100 korun. Z tohoto počtu víc než tři stovky (303) přitom náleželo překročení nejvyšší povolené rychlosti (214.800 korun).

Dubnovým mezníkem v kontrolní činnosti na silnicích byl celorepublikově pořádaný Speed Marathon, který se uskutečnil i na silnicích v Královéhradeckém kraji.

Naši dopravní policisté se však také zaměřují speciálně i na nákladní vozidla. Při kontrolní činnosti, která se koná několikrát do týdne na různých místech kraje, spolupracují s Centrem služeb pro silniční dopravu. Nejčastějšími porušeními bývá obecně nevyhovující technický stav vozidla a překročení stanovené hmotnosti. Dopravní policisté také cílí na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí v souladu s identifikací nebezpečí ADR, sociální předpisy (doba jízdy, přestávky atd.), ale i na kontrolu hmotnosti vozidel nebo jízdní soupravy a řádného upevnění přepravovaného nákladu. Samozřejmostí je například i pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. V průběhu dubna provedli vážení u 65 nákladních vozidel, kdy 23 vozidlům zakázali další jízdu. V 15 případech udělili kauci v souhrnné částce 175 tisíc korun. Řidičům cizincům i těm z Česka pak na vybraných kontrolách pomáhali ozřejmovat při kontrolách pravidla silničního provozu jak dopravní policisté, tak preventisté.

„V dubnu odsloužili ve výkonu služby na pozemních komunikacích naše policistky a policisté na území celého Královéhradeckého kraje zatím více než 15 300 hodin. Za tu dobu odhalili více než 2 400 přestupků, které byly vyřešeny buď na místě v příkazním řízení pokutou, případně kaucí nebo ve 141 případech oznámeny správnímu orgánu k dořešení,“ zhodnotil plk. Ing. Petr Dušek, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

„Na dopravu a bezpečnost na více než 3 700 kilometrech silnic v Královéhradeckém kraji se budeme v každém případě zaměřovat i nadále, ať už v rámci dopravně bezpečnostních akcí, tak i v běžném výkonu služby. Naším cílem je zajistit všem na území našeho kraje bezpečné cestování, ale také návraty do svých domovů. Cílem činnosti policistek a policistů je zajistit bezpečnost a plynulost dopravy, což povede v důsledku ke snížení nehodovosti,“ dodává brig. gen. Ing. Petr Petřík ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

mjr. Magdaléna Vlčková
30.4.2021

Odkazy do noveho okna

SPEED MARATHON 2021

Rychnovsko, Ještětice 

Detailní náhled

SPEED MARATHON 2021

Rychnovsko, Ještětice 

Detailní náhled

SPEED MARATHON 2021

Hradecko, Černilov 

Detailní náhled

SPEED MARATHON 2021

Rychnovsko, I/11 Lipovka 

Detailní náhled

7 Dálnice7.

7 Dálnice7. 

Detailní náhled

5 Dálnice5.

5 Dálnice5. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem