Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vytloukání klínu klínem

KRAJ - Muž pod smyšlenými legendami vylákal z lidí milióny. 

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality minulý týden po předchozím souhlasu státního zástupce zadrželi a následně obvinili ze zvlášť závažného zločinu podvod a z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 31letého muže z Hradce Králové.
Kladou mu za vinu, že během 4 let vylákal pod různými smyšlenými záminkami od 28 osob z celé České republiky více než 17,2 miliónů korun a o dalších téměř půl miliónu se pokusil. Peníze lákal převážně pod záminkou výhodného zhodnocení finančních prostředků v různých obchodních aktivitách, ač vůbec neměl v úmyslu peníze zhodnocovat. Poškozeným osobám zatajil, že čelí dvěma desítkám exekucí s celkovou vymáhanou částku přes 1 mil. korun, a že nemá dostatek financí, aby mohl plnit ve slibovaných lhůtách své závazky. Postupně se dostal do situace, kdy své předchozí závazky hradil ze závazků budoucích, tzv. vytloukal klín klínem.
Z vyšetřování vyplynulo, že muž všechny vylákané peníze s největší pravděpodobností prosázel. Zjistili, že si na hrací konto vložil za 4 roky bezmála 23 miliónů korun. V době zadržení měl však u sebe pouhých pár desetikorun.
Muž se neštítil podvést ani 87letého muže, kterého pod záminkou právního zastoupení ve věci údajně v rozporu s obchodními podmínkami uzavřených smluv o dodávkách energií obral o téměř 650 tisíc korun. O více než 5 mil. korun přišla jedna společnost zabývající se výrobou hnojiv, protože jednateli obviněný muž přislíbil zprostředkování kontraktu s americkou firmou a založení obchodní společnosti v USA.
Policisté z důvodné obavy, že by mohl muž ve svých praktikách pokračovat, nebo se bude skrývat či uprchne, podali podnět na vzetí do vazby. V pátečních dopoledních hodinách soudce následný návrh státního zástupce akceptoval a muže do vazby poslal.
Pokud obviněného muže, který již byl v minulosti 3x odsouzen za zpronevěru, soudce uzná vinným, může ho odsoudit na 5 až 10 let do vězení.

por. Iva Kormošová
17.5.2023, 8.45

vytisknout  e-mailem