Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do rodinného domu

JIČÍNSKO – Provinilci hrozí až tříletý pobyt ve vězení. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoV pondělí 20. ledna se ve večerních hodinách na tísňovou linku obrátil osmadvacetiletý muž s tím, že došlo ke vloupání do rodinného domu v ulici Denisova v Jičíně.

Dosud neznámý zloděj měl násilně vniknout do rodinného domu, ze kterého měl následně odcizit elektroniku, spotřební zboží, finanční hotovost a sběratelské mince. Celková škoda je předběžně vyčíslena na minimální částku přesahující 54 tisíc korun.

Jičínští policisté tak v souvislosti s případem zahájili úkony trestního řízení ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, za což pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Ilustrační fotoIlustrační fotoV souvislosti s uvedeným případem policisté všeobecně doporučují jak lépe zabezpečit Váš dům:

  • řádné uzamykání vchodových dveří
  • zabezpečení přízemních oken domu pomocí mříží, bezpečnostních fólií, skel, uzamykatelných uzávěrů a kování
  • instalace bytových ovladačů zámku domovních dveří a videotelefonů
  • zasklení lodžií a balkonů
  • případná instalace kamerového systému
  • při delším pobytu mimo dům využít souseda nebo příbuzných k dohledu nad opuštěným domem, k výběru letáků ze schránek, zalití květin apod.

Odbor tisku a prevence a Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR připravily preventivní projekt zaměřený právě na problematiku majetkové kriminality s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Výše uvedený projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice. Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů.

Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku. Ta je volně dostupná v App Store či Google Play.

Více preventivních informací naleznete ZDE.

nprap. Aleš Brendl
21. ledna 2020; 09:30

vytisknout  e-mailem