Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend ve znamení alkoholu a drog

KRAJ - Za volantem bylo přistiženo 31 ovlivněných řidičů. 

Od pátku do neděle (11. - 13.8.) policisté v Královéhradeckém kraji přistihli 32 řidičů, z nichž 21 bylo pod vlivem alkoholu a 11 pod vlivem drog. Dvacet devět řidičů se dopustilo přestupku a tři, protože "nadýchali" přes 1 promile alkoholu, trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Naštěstí žádný z řidičů, kromě jedné ženy, která jela na jízdním kole a havarovala, nebyl účastníkem ani viníkem dopravní nehody. Šest řidičů se odmítlo podrobit lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu.

Přestupek policisté předávají k dořešení ke správnímu orgánu, kde hrozí pokuta 2,5 až 20 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok. Pokud řidič odmítne lékařské vyšetření, tak mu hrozí pokuta 25 až 50 tisíc a zákaz řízení na 1 až 2 roky. 
Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči až roční vězení, peněžitý trest či zákaz činnosti. Pokud navíc způsobí dopravní nehodu, hrozí mu vězení na 6 měsíců až 3 roky, peněžitý trest či zákaz činnosti.

Od začátku roku bylo na silnicích v Královéhradeckém kraji přistiženo celkem 1722 ovlivněných řidičů buď alkoholem či drogami, z nichž 326 nadýchalo přes 1 promile, a tudíž se dopustilo trestného činu.

por. Iva Kormošová
14.8.2023, 12.00

vytisknout  e-mailem