Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na podvodníky na internetu

TRUTNOVSKO – Muž nemá objednaný stavební stroj ani peníze. 

Podvodní prodejci v internetovém prostředí nejsou bohužel nic neobvyklého a při jakémkoliv nákupu je potřeba být opravdu obezřetný. Obzvlášť pokud se jedná o dražší věci nebo jako v případu z této středy (11. 3. 2020) o stavební stroj. Na policisty se toho dne obrátil poškozený muž, který si v zahraničním internetovém obchodě vyhlédl stavební stroj. V následné elektronické komunikaci se měl s prodejcem domluvit na prodeji. Na účet prodejce poté zaslal téměř 240 tisíc korun. Po zaplacení kupní ceny se ale začalo vše odehrávat stejně jako u jiných podvodných případů. Objednaný a zaplacený stroj poškozený tedy neobdržel, internetové stránky jsou vypnuté a prodejce nekomunikuje.

Policisté v této chvíli případ šetří pro podezření z přečinu podvod, za který pachateli při dopadení a odsouzení hrozí až pětileté vězení.

Policisté doporučují zvýšenou opatrnost při nakupování přes internet. Podezřelým obchodům, které vyžadují například platbu předem, nemají dobré recenze, mají nápadně nízké ceny, na svých stránkách uvádějí neexistující sídlo firmy a kontaktní údaje, se raději vyhněte.

nprap. Lukáš Vincenc
12. března 2020, 10:47

vytisknout  e-mailem