Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na falešné bankovky

KRAJ – Bezdomovec použil padělané bankovky u přepážky pošty. 

Zejména obchodníci a lidé manipulující s penězi by měli být opatrní a vždy si prohlédnout bankovky, které přijímají za platbu. A právě tato pozornost se vyplatila na jedné hradecké pobočce pošty, když dne 29. ledna 2020 přistoupil k přepážce muž s tím, že požaduje dobít kredit na mobilním telefonu. Jenže obsluha za přepážkou si všimla, že bankovky v nominální hodnotě 100 Kč, které předložil, nemají žádný tisk na zadní straně. Na místo proto přivolali hradecké policisty, kteří muže zadrželi. Podezřelý, v němž identifikovali čtyřiašedesátiletého muže bez stálého bydliště, se k udání falešného platidla doznal, prý „bankovky“ našel v nějakém odpadu. Vzhledem k tomu, že jakékoli nedovolené jednání v souvislosti měnou je závažnou protiprávní činností, hrozí mu trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Zákon v tomto případě říká, že kdo sobě nebo jinému opatří padělané nebo pozměněné peníze, anebo kdo takové peníze přechovává bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let. Rovněž, kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty, nebo kdo padělané nebo pozměněné peníze udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody na pět až deset let. Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin jako člen organizované skupiny, nebo spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.

Co musí obsahovat pravá bankovka
Z rubové strany musí být proužek souvislý, proti světlu je vidět celý, vystupuje vždy po pěti milimetrech na povrch papíru.
Vodoznak - proti světlu zřetelně viditelný, tvoří portrét osobnosti, vyobrazené na bankovce, z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.
Soutisková značka - z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé část zbývající, linky se proti světlu musí krýt.
Sklopný efekt - ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla, skrytý obrazec je číslo, označující nominální hodnotu bankovky.

por. Mgr. Lucie Konečná
31.1.2020, 10:45 hod

vytisknout  e-mailem