Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Posilněn alkoholem havaroval

NÁCHODSKO – Cyklista nadýchal přes 2 promile. 

Jaroměř - ul. Pionýrská (11.5.2021)Jaroměř - ul. Pionýrská (11.5.2021)Včera po 21. hodině jsme přijali oznámení od záchranné služby o havárii cyklisty v obci Jaroměř. Třiašedesátiletý muž zřejmě po předchozím požití alkoholu nezvládl v ulici Pionýrská řízení a z kola upadl. Jelikož se při pádu zranil, převzali si ho do své péče záchranáři. Policisté vyzvali muže k provedení dechové zkoušky, jejíž výsledek byl pozitivní. Přístroj u cyklisty naměřil hodnotu 2,40 promile alkoholu v dechu.

Nehoda je zatím v šetření, s největší pravděpodobností však bude předána jako přestupek ke správnímu orgánu k dořešení.

Ani za řídítka jízdního kola alkohol nepatří!
Při jízdě na jízdním kole je třeba dodržovat pitný režim, ne však v podobě alkoholu! Cyklisté mnohdy zapomínají, že jsou také účastníky silničního provozu stejně jako řidiči vozidel. I jim zákon o provozu na pozemních komunikacích striktně zakazuje požívat před jízdou či během jízdy alkoholické nápoje. U takto posilněného cyklisty se významně zvyšuje riziko, že havaruje a ohrozí tak své zdraví a mnohdy i život. Alkoholem ovlivněný organismus pomaleji reaguje na podněty. Díky tomu má poté řidič zhoršené reakce, odhad vzdálenosti a dochází k poruše rovnováhy a soustředění.

Buďte vidět!
Cyklisté jsou stejně jako chodci nejzranitelnější v silničním provozu a měli by více dbát na svoji bezpečnost. Důležité je proto zvýšit svoji viditelnost.  Správně umístěný reflexní prvek může zachránit život, je totiž viditelný až na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost, na kterou může řidič zareagovat. Jízdní kolo musí mít vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Za snížené viditelnosti ještě navíc přední a zadní osvětlení. Ideálním doplňkem povinné výbavy je reflexní proužek na kotníku.


por. Ing. Eliška Majerová
12. 5. 2021, 11:00

Odkazy do noveho okna

Jaroměř - ul. Pionýrská (11.5.2021)

Jaroměř - ul. Pionýrská (11.5.2021) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem