Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Pašovali drogy do věznice

JIČÍNSKO – Obvinili jsme celkem 15 osob. 

V uplynulých dnech jsme jičínskému okresnímu státnímu zastupitelství předali v případu pašování drog do věznice Valdice návrh na podání obžaloby na 15 osob (detailnější popis této trestné činnosti níže v článku). Podle našich zjištění se osoby měly dopustit celkem 19 skutků. Celý spis čítá téměř tři tisíce stran a policisté objasněním této svým rozsahem ojedinělé trestné činnosti strávili od prvopočátku v součtu více než tisíc hodin. 

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
12.11.2020

-------------------------------------------------------

Další kapitolu týkající se rozkrývání drogové trestné činnosti zaměřené na pašování zneužitelných léčiv i omamných a psychotropních látek do věznice Valdice se podařilo v uplynulých dnech uzavřít kriminalistům územního odboru Jičín s kriminalisty Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR.

Z dalších šetření, která kriminalisté v posledních měsících provedli, vyplynulo obvinění celkem 15 osob, z nichž je sedm z řad odsouzených, jedna osoba je vazebně stíhaná a sedm je z řad civilistů. Dvanácti osobám hrozí trest až do výše deseti let, třem osobám pak trest v maximální výši pět let. Z dosavadních zjištění kriminalistů, kteří se případu intenzivně věnovali i po sdělení obvinění v první vlně (viz text níže), vyplynulo, že skupina dnes již patnácti obviněných osob měla pracovat dle našich závěrů organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným.

Kromě již zmíněných způsobů (viz text níže), kterými se měly takové látky do věznice dostávat, odhalili kriminalisté i další cesty, jež se nezdráhali podle našich zjištění obvinění patrně použít. Například v jednom případě se mělo zneužitelné léčivo (viz obrázek) do věznice dostat ve spodním prádle muže, který tam šel na návštěvu za odsouzeným. Plán mu však ještě před příchodem na návštěvu zmařili kriminalisté.

Zneužitelné léčivo určené pro odsouzenéhoZneužitelné léčivo určené pro odsouzeného.Podle našich zjištění měla být jednou z aktérů tohoto konkrétního případu dnes již obviněná jednasedmdesátiletá žena, kterou měl promyšleně instruovat její vnuk, jenž si ve věznici odpykává jiný trest. Ženě nyní hrozí trest až do výše deseti let.

Transport léků a zakázaných látek do věznice se případu RAJEC měl uskutečňovat velice promyšleným způsobem mezi několika osobami, které jsou dílem civilisté a dílem odsouzení. Výše uvedený případ je opět důkazem toho, že osoby podílející se na této trestné činnosti jsou v drtivé většině rodinní příslušníci, či osoby blízké odsouzeným. Obviněné osoby dle našich závěrů pro transport zneužitelných léčiv i psychotropních a omamných látek do věznice využívají nejčastěji cestu doručovaných balíků pro osobní potřebu odsouzených, přičemž se snaží maximálně důkladně a sofistikovaně zakrýt jakoukoliv stopu.

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
17. srpna 2020
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Policisté v tomto týdnu v úzké spolupráci s vězeňskou službou učinili přítrž drogové trestné činnosti a přeťali další „pašerácké toxichapadlo“, a to v rámci akce s názvem RAJEC. Výsledkem je osm trestně stíhaných osob, jak z řad odsouzených, tak i civilistů. 

Od září loňského roku se kriminalisté územního odboru Jičín spolu s vězeňskou službou a kriminalisty Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zaměřili na drogové delikty, které byly spojené s věznicí Valdice. Důkladným prověřováním a zjišťováním tras zásilek dodávaných odsouzeným do věznice bylo odhaleno několik osob, které se na této promyšlené trestné činnosti podílely. Kriminalisté sbírali od září veškeré poznatky vedoucí k objasnění této trestné činnosti související s předmětnou věznicí. Dne 28. ledna 2020 v ranních hodinách do věznice Valdice vstoupili.

Ve stejný čas se akce RAJEC rozběhla i na dalších čtyřech místech po celé České republice. Výsledkem několika souběžně provedených domovních prohlídek byly zajištěné léky, omamné a psychotropní látky, transdermální náplasti ale i opiáty. Kriminalisté zajistili i předměty sloužící k transportu těchto látek, konkrétně šlo o igelitové tašky, obaly od fixů či speciálně vyztužené a upravené obálky pro distribuci transdermálních náplastí. Zakázané látky však byly v rozdrcené podobě transportovány i v uzavřených jednorázově použitelných sáčcích s rozpustnou směsí kávy. V jednom případě byl zajištěn i miniaturní mobilní telefon, který byl určen k transportu do věznice. 

Několik desítek policistů tak 28. ledna 2020 objasnilo rozsáhlou drogovou trestnou činnost, která se odehrávala na území několika krajů, a měla přímou spojitost s věznicí Valdice. Výsledkem je obvinění osmi osob, z nichž čtyři jsou již odsouzení a ve Valdicích si vykonávají trest odnětí svobody a čtyři osoby jsou z řad civilistů. Všechny tyto osoby, mezi nimiž jsou i dvě ženy, se měly dopouštět jak drogových deliktů, tak i trestné činnosti maření výkonu úředního rozhodnutí. Šesti osobám hrozí v případě uznání viny až pětiletý trest odnětí svobody a dvěma osobám, které se této trestné činnosti měly dopouštět opakovaně, hrozí v případě uznání viny až desetiletý trest odnětí svobody, přičemž jedna osoba je od včerejšího dne stíhaná vazebně.

Osoby, které se v obecné míře na této trestné činnosti podílejí, se rekrutují především z řad rodinných příslušníků a blízkých osob odsouzených. Případ není zcela uzavřen, kriminalisté nevylučují, že počet obviněných osob ještě stoupne. V této souvislosti kriminalisté děkují za poskytnutou součinnost valdické vězeňské službě. 

Oficiální vyjádření Vězeňské služby České republiky - Věznice Valdice: https://www.vscr.cz/veznice-valdice/novinky/akce-zamerena-na-drogy-ve-veznici-valdice/ 
 

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
31. ledna 2020
 

Odkazy do noveho okna

Předmět se zakázanou látkou zachycený při kontrole věz. službou

Předmět se zakázanou látkou zachycený př... 

Detailní náhled

Předmět pro transport zakázané látky

Předmět pro transport zakázané látky 

Detailní náhled

Předmět se zakázanou látkou zachycený při kontrole věz. službou

Předmět se zakázanou látkou zachycený př... 

Detailní náhled

Předmět se zakázanou látkou zachycený při kontrole věz. službou

Předmět se zakázanou látkou zachycený př... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem