Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradení a podvedení senioři

KRAJ - Dva muži způsobili čtvrtmilionovou škodu. 

V těchto dnech vyšetřovatel z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obvinil dva muže ve věku 19 a 39 let z přečinů krádeže, podvodu a neoprávněné opatření platebního prostředku. Starší z mužů je navíc obviněn z dalšího přečinu a to porušování domovní svobody. Oběma mužům je kladeno za vinu, že během dvou měsíců na konci roku 2020 napříč celou republikou pod různými záminkami obelstili devět občanů ve věku od 71 do 91 let. Jezdili po vesnicích, kde si vytipovali dům, u kterého zaparkovali. Mladší z mužů zůstal v autě a druhý šel zkusit "štěstí". Pod smyšlenou záminkou, že veze jejich synovi zboží, většinou se jednalo o mobilní telefony, požadoval peníze. V některých případech, aby vzbudil důvěru, předstíral telefonní hovor s jejich synem. Nejenže se mu podařilo vylákat peníze, ale z domů si odnášel i mobilní telefony, peněženky i platební karty. Seniorům způsobil škodu za téměř 240 tisíc korun. Pouze jedna žena, protože neměla žádného syna, "nesedla na lep" a požadované peníze mu nedala. Tedy dalších téměř 15 tisíc korun se pokusil vylákat. Nejvyšší škodu 100 tisíc korun způsobil nejstarší ženě, která pár dní po okradení bohužel zemřela.
Policisté šetřením zjistili, že popis podezřelých poskytnutý poškozenými, který se ve velké míře u všech poškozených shodoval, pasoval na nedávno propuštěného muže z vězení. Starší z obviněných mužů si za trestnou činnost na seniorech ve vězení odpykal 3,5 letý trest, odkud byl na konci června loňského roku podmínečně propuštěn s uloženou povinností navštěvovat probační a mediační službu. Tam se dostavil naposledy v listopadu a od té doby se po něm "slehla zem". Po muži je vyhlášeno celostátní pátrání a jelikož je předpoklad, že opustil území ČR, je na něho vydán i evropský zatýkací rozkaz. Podrobné informace zde (pokud je odkaz nefunkční, pátrání bylo odvoláno). Mladší z mužů je stíhán na svobodě.

Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování budou obviněným prokázány další skutky a škoda ještě vzroste. Vyzýváme občany, které navštívil hledaný muž, nebo kteří by mohli podat informaci o jeho pobytu, ať zavolá na linku 158, nebo se dostaví na jakoukoliv služebnu.

Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let.

Apelujeme zejména na starší občany: Nevpouštějte neznámé lidi do svého obydlí. Vždy si ověřte pravdivost jejich sdělení. Zavolejte svým příbuzným nebo sousedům. Nemanipulujte před cizími lidmi s penězi. Další preventivní rady zde a zde.

por. Iva Kormošová
19.4.2021, 9.00

vytisknout  e-mailem