Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nákupy na internetu

KRAJ - Aby vám radost z dárků vydržela 

Už se zase blíží všemi očekávané Vánoce, letos však velmi atypické vzhledem ke značně omezeným možnostem nákupů v kamenných obchodech. A i když snad bude tím pádem v obchodech méně okradených, nebezpečí, že vás někdo připraví o vaše peníze, stále trvá.

Protože tak, jako jste se vy jako zákazníci přestěhovali do kyberprostoru, následovali vás tam i podvodníci. Jak tedy nakoupit, aby radost z pořízených dárků vydržela (minimálně do Štědrého dne)? V následujících řádcích Vám nabízíme rady, varování i pomoc.

Výběr e-shopu a ověřování spolehlivosti.

Pokud jste si vyhlédli zboží v dosud nevyzkoušeném e-shopu, pečlivě před vytvořením objednávky ověřte věrohodnost prodejce. Zaměřte se na úroveň webových stránek, jejich jazykovou úroveň, ale také na obchodní podmínky a kontaktní údaje. Název domény můžete ověřit také v seznamu rizikových e-shopů, který na svých webových stránkách zveřejňuje Česká obchodní inspekce.

Stoprocentně se nelze spoléhat na hodnocení zákazníků. Stává se, že i podvodníci první objednávky uspokojí, aby vytvořili důvěru e-shopu. I podvodné online obchody tak z počátku mohou mít několik kladných hodnocení. Varující může být také podezřele nízká cena vyhlédnutého zboží. Pokud se vám v internetovém obchodě cokoliv nezdá, poohlédněte se raději jinde.

Platba objednávky

Základní pravidla se vyplatí dodržovat také pro placení objednávek. Při prvním nákupu na nevyzkoušeném e-shopu plaťte raději na dobírku. Za dobírku bývá sice účtován poplatek, ale pro podvedeného představuje tento způsob platby větší jistotu vrácení peněz.  

Obezřetnost se vyplatí i při online platbách. Všímejte si, zda přenos dat probíhá na zabezpečených protokolech (https, tls/ssl).  Vždy ověřte, zda vás webové stránky navádějí na bezpečnou platební bránu nebo zda je pro platbu využíváno aktivní zabezpečení 3D Secure. S nikým nesdílejte informace o platební nebo kreditní kartě a rozhodně ignorujte výzvy k zaslání skenu platební karty nebo osobních dokladů.

Doručení objednávky
S rozbalením zásilky neotálejte a co nejdříve ověřte, zda jste obdrželi požadované zboží. Pokud po otevření balíčku zjistíte, že jste naletěli podvodníkovi, okamžitě jednejte a kontaktujte Policii České republiky. Policisté mohou zajistit hotovost, kterou jste předali na poště nebo obdobném výdejním místě nebo doručovateli. Kroky k zadržení transakce lze v těchto případech provést i v případě online platby. Některé banky zadrží platbu i na základě informace klienta. V obou případech platby platí, že je třeba reagovat co nejrychleji. Jakákoliv prodleva snižuje šanci na vrácení peněz.
Jak ochránit své budoucí nákupy a online transakce?

Chraňte před zneužitím své přístupové údaje. Pro různé přístupové účty používejte odlišná hesla. Hesla se snažte pravidelně obměňovat a nikomu je nesdělujte.

Pokud se dostanete do spárů podvodníka, nenechávejte si to pro sebe ani v případě nižších částek. Řešte věc s Policií České republiky. Škody způsobené jedním pachatelem se v těchto případech sčítají a je možné, že podvodníka, který připravil o peníze vás, mají policisté již v hledáčku. Chráníte tak bezpečí budoucích nákupů svých i ostatních.

Zvážit můžete také pojištění internetových rizik pro případ, že byste se při svých příštích online nákupech nebo jiných činnostech v internetovém prostředí přeci jen stali obětí trestné činnosti.

Další rady a návody jak nakupovat online bezpečně
Problematice bezpečných online nákupů se pochopitelně věnuje celá řada subjektů. Za nás můžeme doporučit například již zmiňované webové stránky České obchodní inspekce, informace projektu Kraje pro bezpečný internet nebo osvětový projekt sdružení CZ.NIC.

(Čerpáno z materiálů Policejního prezidia, Odboru komuniíkace a vnějšěích vztahů, Oddělení prevence)

kpt. Mgr. Eva Prachařová
27. 11. 2020

vytisknout  e-mailem