Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž přišel o více jak 1 milion korun

RYCHNOVSKO- Policie doporučuje dbát opatrnosti a dodržovat zásady bezpečného obchodování. 

Obchodování s bitcoiny se nevyplatilo 69 letému muži z Rychnovska, který přišel skoro o 1 280 000 korun. Muže měla oslovit žena s přízvukem, a tvrdila mu, že na jeho bitcoinovém účtu má 6 200 USD, které si může vybrat. K tomu však bylo za potřebí si naistalovat program Anydesk, který umožnil vzdálený přístup do jeho počítače, a zpřístupnit jí i internetové bankovnictví. Následné platby měl poškozený autorizovat, jelikož se domníval, že se jedná o převod peněz na jeho účet. 

Rychnovští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 8 let vězení.

Prevence
Virtuální měny jsou stále aktuálnější a nabízejí nový druh financí a investic. S nimi se čím dál častěji také pojí podvody. Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý. Největším nebezpečím v online prostředí je bohužel velký dosah. Bonusem pro potenciálního internetového podvodníka je to, že s obětmi nepříchází do fyzického kontaktu.
 

Obecné zásady:

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

por. Mgr. Lucie Konečná
9.6.2022, 12:30hod.

vytisknout  e-mailem