Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže v autokempech

JIČÍNSKO - Pozor na zloděje. 

    V pondělí ve večerních hodinách dne 10. května 2021 přijali policisté oznámení o krádeži v areálu Autokemp Jínolice. Z dosavadního šetření vyplývá, že dosud neznámý pachatel či pachatelé odcizil z uzamčené budovy bývalé restaurace 5 paddleboardů v období od 1.9.2021-10.5.2021 v celkové hodnotě přesahující 31.000 Kč. Jelikož autokempy navštěvuje každoročně velké množství lidí a krádeže v nich jsou poměrně časté, apelujeme na veřejnost, aby si dávali větší pozor a připomínáme pár základních rad.

    S ohledem na přicházející léto a nejrůznější kulturní a společenské akce, kterých se účastní velké množství lidí, řeší policisté každoročně větší počet kapesních krádeží, krádeží věcí z vozidel, ze stanů a rekreačních chatek, ale i ztráty předmětů různého druhu. Abyste nebyli nepříjemně zaskočeni a překvapeni tím, že se stanete obětí zloděje, je třeba mít stále na paměti, že průměrně šikovný zloděj vás nepozorovaně okrade během několika vteřin. Pro pachatele je velice snadné věci z kapes, batohů nebo kabelek, ale i předměty, které jsou uloženy ve vozech či plátěných příbytcích, zcela bez povšimnutí během rekordně krátké doby odcizit. Ne vždy sice dokážeme svůj majetek řádně zabezpečit, ale přesto je možné vlastním chováním předejít ztrátám. Dodržování všech preventivních rad a pravidel možná neodradí pachatele majetkové trestné činnosti od spáchání krádeže, ale určitě minimalizuje škody, které Vám tím způsobí. Proto Vám přinášíme několik jednoduchých, leč velmi efektivních rad, jak nedat zloději šanci: 

    • Na společenské, kulturní či sportovní akce si neberte cenné věci (šperky, přenosné počítače, elektroniku a podobně).
    • Auto, stan i chatku vždy řádně uzamkněte (zip stanu na příklad visacím zámkem) a to i v noci, když uvnitř spíte. V autě nenechávejte na viditelném místě pokud možno vůbec nic. Ani zavřený úložný prostor vozu, do kterého není vidět, však není zárukou bezpečnosti.
    • Při nocování mějte všechny cenné předměty (telefony, fotoaparáty, videokamery apod.) a finanční hotovost u sebe. Ve stanu je ukládejte k hlavě a ne k nohám. Nenechávejte  je v žádném případě v předsíňce stanu či chatky.
    • V přechodném obydlí nikdy nenechávejte volně ležet klíče od vozu.
    • Nevozte s sebou větší finanční hotovost, pokud možno, plaťte platební kartou. PIN kód k bankovním kartám nikdy nemějte uložen u karty.
    • Stanete-li se přesto obětí kapesního zloděje:

    • V případě odcizení financí, platební karty, dokladů, mobilního telefonu se neprodleně obraťte na Policii ČR.
    • V případě odcizení platební karty kontaktujte neprodleně svoji banku a platební kartu zablokujte.
    • V případě odcizení mobilního telefonu kontaktujte svého operátora a zablokujte SIM kartu.
    • Upamatujte si co nejpřesněji, kde ke krádeži došlo, popř. popis pachatele či pachatelů.
    • Ohlášením krádeží dokladů zamezíte případným dalším nepříjemnostem se zneužitím dokladů.

    por. Mgr. Lucie Konečná
    12.5.2021, 10:30hod.

    vytisknout  e-mailem