Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jízda v protisměru na dálnici

KRAJ - Nejdůležitější je nezmatkovat! 

V průměru dvakrát do měsíce přijmou policisté na tísňové lince 158 oznámení týkající se jízdy v protisměru na dálnici D11.  Na místo oznámení vyráží zpravidla hned několik policejních hlídek, aby zbloudilé vozidlo co nejbezpečněji svedly na nejbližší výjezd a zabránily tak dalším dopravním kolizím. Rádi bychom řidičům, kteří se nečekaně do podobné situace dostanou, přiblížili alespoň touto formou, jak se zachovat.

Poslední případ jízdy v protisměru, který řešili policisté v Královéhradeckém kraji, se stal v uplynulých dnech o půl druhé ráno. Oznamovatel na linku 158 sdělil, že na dálnici D11 po projetí exitu na 90. km ve směru jízdy na Jaroměř minul proti němu jedoucí neznámé bílé vozidlo. S ohledem na vážnost situace, neprodleně kontaktoval policisty, kteří při kontrole dálnice již na vozidlo „nenarazili“. Případem se i nadále však zabývají. 

Řešení této velmi nebezpečné situace při jízdě v protisměru na dálnici proto musí být okamžité s cílem eliminovat riziko srážky s jiným vozidlem.
V takovém případě musí řidič co nejrychleji a bez otáčení zastavit vozidlo v odstavném pruhu, tedy co nejvíce vlevo u krajnice, zapnout varovná světla, obléknout si reflexní vestu a schovat se za svodidla pro své bezpečí. Neměl by také zapomenout na umístění bezpečnostního trojúhelníku do vzdálenosti min. 100 m před vozidlo z pohledu přijíždějících vozů. Jeho povinností je rovněž okamžité nahlášení vzniklé situace na linku 158 s přesnou identifikací místa odstaveného vozidla a vyčkání příjezdu hlídky.

Stejně důležité je také co nejrychlejší nahlášení jízdy v protisměru i ostatními účastníky silničního provozu na policejní linku s upřesňujícími informacemi. O odvrácení případného střetu vozidel totiž rozhodují vteřiny.

Nejúčinnější je však co nejpozorněji sledovat dopravní značení, a to zejména v místech, která jsou pro řidiče nová. V současné době hojně využívaný pomocník řidičů je navigace. Nutné je ovšem jí umět používat, v žádném případě jí nelze jen pouze „slepě“ naslouchat. Řidiči by měli dát přednost selskému rozumu.

Ve většině případů jízdy v protisměru na rychlostních komunikacích řidič najede na dálnici v jiném směru, než má v úmyslu. Místo toho, aby opustil dálnici až na nejbližším výjezdu, zde se na mimoúrovňové křižovatce otočil do správného směru jízdy, začne zmatkovat. V tísni ze vzniklé situace, která je umocněna příkazem navigace „otočte se“, se otočí. Najede do rychlého jízdního pruhu a v domnění, že již jede ve správném směru, vyrazí protisměrem ke stanovému cíli.

Takový řidič není v danou chvíli schopen rozeznat skutečnost, že se řítí po rychlostní komunikaci protisměrem. Z tohoto důvodu apelujeme na řidiče, kterým se již taková věc stane, aby zachovali chladnou hlavu, neriskovali svůj život a životy ostatních účastníků provozu otáčením, či couváním na rychlostních komunikacích.   

Co tedy dělat, pokud se ocitnete v protisměru?

Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.

  1. Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
  2. Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
  3. Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.
     

Jak se zachovat, vidíte-li jiné vozidlo v protisměru?
 
V tomto případě je postup jednoduchý – pokud je to možné, okamžitě se spojte s Policií ČR prostřednictvím linky 158 a informujte ji o poloze auta v protisměru.

Již dnes funguje na dálnicích systém detekce vozidel v protisměru, čidla jsou nainstalována na mýtných branách. Jakmile zaregistrují vůz jedoucí opačným směrem, okamžitě spustí poplach v centrále Národního dopravního informačního centra ŘSD a jeho následkem je řidičům zobrazována varovná zpráva na elektronických infotabulích v daném úseku.

„Když řidič zaregistruje zprávu o vozidle v protisměru, měl by zvýšit pozornost, zpomalit a zařadit se do pravého jízdního pruhu,“ dodává Tomáš Neřold s tím, že BESIP Ministerstva dopravy ve spolupráci s dopravní policií, Ministerstvem vnitra a Ředitelstvím silnic a dálnic nyní řeší umístění značky STOP PROTISMĚR ve vytipovaných rizikových místech na dálnici. První značky by se mohly na dálnicích objevit během jara.

Video: 

Podrobné info:

por. Pižlová Šárka, DiS.
10. 6. 2022, 9:00

vytisknout  e-mailem