Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hrozba sociálních sítí

KRAJ – Dbejte na bezpečnost a ochranu svého soukromí. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoV poslední době evidujeme zvýšené množství podvodného jednání pachatelů, které je založeno na principu zneužívání cizích facebookových účtů. Prostřednictvím těchto profilů provinilci od poškozených lidí vylákají nejenom telefonní čísla, ale i samotné autorizační kódy v podobě SMS zpráv.

Není žádnou výjimkou, že oběť sama dobrovolně poskytne fotografii své vlastní platební karty. Tímto nezodpovědným jednáním pachateli umožní nákup různého zboží. Ten si rovněž zjedná i přístup k facebookovému účtu. Tímto však celé nekončí. Podvodníci v protiprávním jednání pokračují, ovšem již pod jménem samotné oběti. Tato trestná činnost je bohužel velice těžko objasnitelná.

Pro názornost jeden konkrétní příklad z praxe:

Podvedenou ženu kontaktoval neznámý pachatel, který se vydával za její kamarádku. Tímto jí záměrně uvedl v omyl. V důsledku toho od ní získal fotografie přední i zadní strany její platební karty spolu s telefonním číslem. To následně ve dvanácti případech užil k mobilním platbám. Bohužel autorizační informace v podobě kódu k platbě pokaždé nepochopitelně obdržel přímo od poškozené ženy, která mu jej zasílala.

Policisté proto upozorňují:

  • V žádném případě nikomu – ani svým přátelům – nesdělujte prostřednictvím sociálních sítí čísla mobilních telefonů a nikdy čísla platebních karet pro potvrzení plateb (pro osoby s aktivovanými službami internetového bankovnictví).
  • Pachatelé zjišťují čísla mobilních telefonů na stránkách uživatelů Facebooku, kde je vlastníci zveřejňují a vůbec si neuvědomují, že může být jejich telefon zdrojem peněz pro podvodníky.
  • Dále jsou zjišťovány případy, kdy jsou vytvářeny falešné profily. Majitelé mobilních telefonů se o těchto provedených platbách dozvídají až při vyúčtování za uskutečněné služby v následujícím měsíci. Oznamovatelé takto na svých účtech postrádají i několik tisíc korun.
  • Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet.
  • Pokud Vás někdo požádá o telefon, nejlepší je dotyčnému zavolat a ověřit si, zda skutečně jde o přítele.

Pokud nebudete dodržovat uvedená doporučení, můžete se lehce stát další obětí podvodníků. 

Více preventivních informací ohledně podvodníků na sociálních sítí naleznete v odkazech ZDE a ZDE.

nprap. Aleš Brendl
17. prosince 2020; 11:15

vytisknout  e-mailem