Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Hezké počasí vrací na silnice motorkáře.

HRADECKO– Hromadná dopravní nehoda se škodou za více jak milion. 

V pátek 26. března 2021 přijali hradečtí policisté oznámení o dopravní nehodě, ke které došlo ve dvě hodiny odpoledne na silnici I.třídy č.37. v katastru obce Hradec Králové. K nehodě došlo zřejmě tak, že řidič osobního automobilu DACIA SANDERO jedoucí ve směru na obec Pardubice při přejíždění z pravého průběžného pruhu do levého jízdního pruhu ohrozil řidiče v automobilu VOLKSWAGEN TOUAREG. Následkem čehož došlo ke střetu přední části vozidla VOLKSWAGEN a zadní části vozidla DACIA. Vozidlo DACIA pokračovalo v jízdě, při které poškodilo svodidla. Do zadní části vozidla VOLKSWAGEN poté narazil řidič motocyklu, který již zřejmě nestačil na vzniklou situaci včas zareagovat. 

Policisté předali do péče lékařů jak řidiče a jeho spolujedoucí z motocyklu, tak řidiče vozidla DACIA. Provedenou dechovou zkouškou byl vyloučen alkohol u řidičů osobních automobilů, s ohledem na zdravotní stav motorkáře nebylo možné dechovou zkoušku provést, byl proto nařízen odběr žilní krve v nemocnici. Předběžnou škodu policisté vyčíslili na 1 300 tisíc korun.

Veškeré okolnosti dopravní nehody jsou v šetření hradeckých dopravních policistů.

V souvislosti s touto dopravní nehodou policisté opět připomínají, jak je důležité dodržovat pravidla silničního provozu. Krásné počasí láká nejen motorkáře, kteří zahajují v těchto dnech svoji sezónu. Přitom motocykly a jejich jezdci jsou zapojeni do neúměrně vysokého procenta smrtelných a vážných nehod jsou totiž mnohem zranitelnější, než řidiči jiných motorových vozidel.

Co je důležité:

Správný motocyklista dbá na řádné dodržování bezpečnostních předpisů, dodržuje předepsanou rychlost jízdy, správný způsob a styl jízdy, který přizpůsobuje nejrůznějším podmínkám na silnicích. Ohleduplnost a tolerance je klíčem k bezpečné jízdě.

Před každou jízdou je potřeba zkontrolovat motorku, tlak v pneumatikách a jejich stav, těsnost motoru a tlumičů, funkčnost brzd, ty by se měly kontrolovat často.

Podmínkou jízdy na motocyklu je použití přilby, vhodného oblečení, pevná obuv, rukavice.

Oblečení vybírejte s reflexními prvky, kromě jiného pro zvýšení vlastní viditelnosti.  V nutném případě postačí i obyčejné reflexní motorkářské zelené kšandy. Být viděn a vidět je důležité!

Ochrana zad v podobě páteřového chrániče by měla být samozřejmostí. Některé bundy ho mají už zabudovaný. Na trhu jsou i speciální vesty s airbagem, který se v případě nehody nafoukne. Někteří výrobci už dokážou airbagy integrovat i do celých kombinéz, je však nutné počítat s vyšší cenou.

Na závěr malé desatero

• Motocyklista je zranitelný účastník silničního provozu.

• Motocyklista má vždy připevněnou ochranou přilbu.

• Motocyklista má vhodné oblečení a doplňky s reflexními prvky.

• Motocyklista nesmí jezdit riskantně, nesmí jezdit nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě provozu, počasí.

• Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů

• Mezi pasti na motocyklisty patří spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.

• Motocyklista musí počítat se slepými úhly zpětných zrcátek automobilů – když nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič motorkáře nevidí.

• Motocyklista musí mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu.

• Motocyklista nepředjíždí zprava – to řidiči nečekají.

• Ani motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech.

Další informace o tom, jak jezdit bezpečně  najdete na stránkách https://www.policie.cz/clanek/zacneme-spolu-aneb-kolama-dolu-2021.aspx

por. Mgr. Lucie Konečná
29.3.2021, 10:30hod.

Odkazy do noveho okna

DN Hradecko

DN Hradecko 

Detailní náhled

DN Hradecko

DN Hradecko 

Detailní náhled

DN Hradecko

DN Hradecko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem