Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kradli napříč Evropou

Obličeje schovávali pod maskami opic. 

Rozsáhlá realizace zaměstnala začátkem letošního roku téměř 200 policistů z Polska, České republiky i řady dalších států. Ti po dobu jednoho týdne prohledávali byty, garáže, suterény a nejrůznější technické místnosti. Výsledkem bylo zadržení deseti osob polské státní příslušnosti na území obcí Gorzów Wielkopolski, Łagodzina a Skwierzyny, zajištění několika luxusních vozů značky Porsche, Audi, Mercedes a BMW a také zboží přesahující částku tři miliony korun. Organizovaná skupina se zaměřovala na krádeže zboží z odstavených kamionů v několika evropských státech, mezi kterými byla i Česká republika.

Stoupající trend této trestné činnosti je patrný již od roku 2016, kdy začalo docházet k četnějšímu „nájezdu” zahraničních gangů. Ty tuto nelegální činnost provádějí stále sofistikovanějším a organizovanějším způsobem nejen u nás, ale i v řadě okolních zemí. Pro efektivní potírání této trestné činnosti navázali naši policisté v květnu loňského roku úzkou spolupráci se zahraničními kolegy, kteří se potýkali s obdobnými případy.  Měsíc poté byla zřízena také speciální pracovní skupina „KAMION”, která je složena z policistů z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky, ale také z kriminalistů jednotlivých krajských ředitelství, v jejichž teritoriu dochází k nejčastějšímu nápadu této trestné činnosti. Jedná se především o Středočeský, Plzeňský, Jihomoravský, Moravskoslezský kraj a kraj Vysočina.

Díky předávání relevantních informací a sdílení poznatků na mezinároní úrovni a především mravenčí práci policistů napříč celou republikou se  podařilo shromáždit dostatek poznatků a důkazů, které vedly k odhalení polské organizované skupiny a jejich následnému zadržení.

Dle dostupných informací měli zadržení působit nejen na území našeho státu, ale také v Rakousku, Německu, Itálii a na Slovensku.  Jen v České republice měli během svého působení poškodit několik stovek kamionů, kterým nařízli plachtu a v několika desítkách případů odcizili naložené zboží. Nejvíce ohrožena byla nákladní vozidla, která řidiči zaparkovali na odpočívadlech dálnic D1 a D5. Skupina přibližně pěti až šesti osob si v některých případech pravděpodobně tato vozidla předem vytipovala a poté pouze vyčkala, až se řidič vozidla uloží ke spánku. Zpravidla okolo deváté hodiny večerní pak v luxusních vozech vyjeli kontrolovat odpočívky, kde u zaparkovaných kamionů nařezáním plachet zjišťovali, co vozidla převáží. Zajímali se především o elektroniku, značkové oblečení, kosmetiku, jejich zájmu však neunikly ani motorové pily, pneumatiky či lego. A právě tato stavebnice mohla být touto skupinou odcizena z nákladních vozidel, která byla tou dobou zaparkována na parkovišti beznínové čerpací stanice na dálnici D11. Zloději zde v jednom případě odcizili minimálně třináct palet lega v předběžné hodnotě 1.500.000,- Kč, v druhém poté minimálně devět palet.

Během realizace zadrželi polští kolegové deset osob, přičemž některé z nich přímo v hale, kterou používali pro uskladnění odcizených věcí. Samotné realizace případu se zúčastnili i policisté ze speciální pracovní skupiny KAMION z České republiky, dále policisté z Německa a Rakouska, a to díky operativních jednání koordinovaných Europolem. Všem zadrženým bylo sděleno obvinění z účasti v organizované zločinecké skupině, a také obvinění z účasti na krádeži zboží na území Rakouska a Polska, a také pomoci při ukrývání a prodeji tohoto zboží. V průběhu dalšího vyšetřování bude podezřelým doplněno obvinění z účasti na trestné činnosti páchané na území ČR. Všichni obvinění byli vzati do vazby na dobu třech měsíců.

kpt. Mgr. Lenka Sikorová
12. 02. 2019

Odkazy do noveho okna

Foto (1)

Foto (1) 

Detailní náhled

Foto (2)

Foto (2) 

Detailní náhled

Foto (3)

Foto (3) 

Detailní náhled

Foto (4)

Foto (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem