Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kradli dál, byli zadrženi

"Lekl se psa a narazil do jabloně","Kosmetiku si dala do kočárku", Neposílali vnuka do školy", "Jezdili pod vlivem"  

Kradli dál, byli zadrženi
Z dalších krádeží včera 7.9.2009 obvinili bruntálští kriminalisté 19letého recidivistu, který trestnou činnost páchal spolu se svým stejně starým kamarádem z Ostravy. Na případu pracovali jak kriminalisté, tak bruntálští pořádkoví policisté.
Oba mladíky policisté zadrželi v pondělí 7.9.2009 a obvinili z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Svého trestního jednání se měli dopustit po vzájemné dohodě v období od 4. do 7.9.2009 tím, že
            - v Rudné pod Pradědem přišli k rodinnému domu, jeden z nich se schoval a druhý zazvonil u vstupní branky. Vyšel majitel, kterého mladík přivolal k sobě a v průběhu hovoru druhý pachatel nepozorovaně přelezl oplocení a otevřenými vchodovými dveřmi vešel do domu. Prošel do ložnice, kde utrhl petlici s visacím zámkem skříně, kterou prohledal a odcizil láhev alkoholu a finanční hotovost 200 Kč, která byla na nočním stolku. Potom si otevřel okno a vyskočil ven.
            - dále násilím vnikli do tří kůlen na nářadí ve Starém Městě u Bruntálu a odcizili vrtačku, brusku, solární lampy, nářadí, kabely a také zde utrhli dveře skleníku.
            - fotbalistům v Malé Morávce vzali dárkové koše. Vytrhli kovovou mříž na okně bistra na fotbalovém hřišti a odnesli si nejen dárkové koše, ale také různé alko i nealko nápoje, cukrovinky a kovové mince. 
Svým jednáním způsobili majitelům celkovou škodu ve výši přes 31 tisíc Kč.
            Svého jednání se dopouštěli, i když jeden z nich  byl již za majetkové trestné činy v minulosti nepodmíněně odsouzen. Z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn v květnu letošního roku. V průběhu svého pobytu na svobodě byl několikrát znovu obviněn spolu se svým kamarádem pro různé případy krádeží ve Starém Městě a okolí. Nyní policisté podali na oba obviněné podnět k jejich vzetí do vazby.    
 
Lekl se psa a dostal smyk
V Branticích ve 3,30 hodin dne 7.9.2009 došlo k dopravní nehodě mezi vozidlem a pevnými překážkami. 26letý řidič jel s vozidlem Opel a lekl se psa, který přebíhal cestu. Strhl řízení opelu vpravo a dostal smyk, který nezvládl. Vyjel do levé poloviny komunikace a následně sjel ze silnice. Narazil do oplocení, popelnice, sloupu veřejného osvětlení a vjel do zahrady domu. Zde ještě naboural do okapu a stromu. Dechová zkouška byla negativní. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda činí 30 tisíc Kč.
 
Kosmetiku si dala do kočárku
Bruntálští policisté ve zkráceném přípravném řízení 7.9.2009 sdělili podezření z trestného činu krádeže 23leté ženě. Ta měla dne 19.8.2009 v Bruntále v obchodním domě na ulici Ruská odcizit z regálu různou kosmetiku v hodnotě 880 Kč. Zboží si uschovala v kočárku. Přešla přes pokladnu, kde ji zadržel pracovník obchodu. Svého jednání se dopustila i přes to, že byla v roce 2007 odsouzena za majetkovou trestnou činnost k výkonu obecně prospěšných prací, které vykonala.
 
Do auta vyryl písmeno „Z“
V Břidličné na ulici Nerudova v době od 6. do 7.9. 2009 dosud neznámý pachatel poblíž činžovního domu vyryl na dveře octavie do laku písmeno „Z“. Dále poškodil vedle octavky stojící fábii, kdy na přední kapotu a levý blatník vyryl různé čáry. Způsobená škoda činí 15 tisíc Kč.
 
Neposílali vnuka do školy
Z trestného činu ohrožení výchovy mládeže byli v těchto dnech obviněni bruntálskými kriminalisty 58letá žena a její o rok starší manžel. Toho se měli dopustit tím, že v předchozím školním roce neposílali do školy v Bruntále svého 16letého vnuka. V prvním pololetí zameškal 273 hodin a z toho měl 61 neomluvených. V druhé polovině školního roku to bylo 149 hodin a z toho 29 neomluvených. Absence chlapce byla s prarodiči projednána výchovnou komisí školy, ale k nápravě nedošlo. Hrozí jim trest odnětí svobody až do výše pěti let. 
 
Jezdil pod vlivem
Policejní komisař SKPV obvinil v těchto dnech 25letého muže z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Toho se měl dopustit tím, že 6.6.2009 v Bruntále řídil po předchozím požití alkoholu vozidlo Opel Astra. Na ulici Horní, když vjížděl na ulici Dělnickou, nezvládl zatáčku a narazil do zaparkované škodovky. Následně ještě narazil i do panelového domu, kde poškodil sklo. Nehodu nenahlásil a ujel. Ve své jízdě pokračoval z Bruntálu směrem na Valšov, kde vlivem nepřiměřené rychlosti vjel mimo vozovku. Narazil do hliněného valu a převrátil se přes střechu. Kolem nehody projížděl 38letý muž, který havarované vozidlo převrátil na kola a zaklíněného řidiče vyprostil. Při rozboru krve byla u obviněného zjištěna hladina alkoholu ve výši 1,40 promile. Podnapilý řidič svou jízdou způsobil škodu ve výši 86 tisíc Kč.                                                           
 
K požitému alkoholu se řidič nedokázal vyjádřit
Ve 21,00 hodin v pondělí 7.9.2009 mezi obcí Tylov a Valšov jel 46letý řidič z Opavy s nákladním vozidlem Man a vlivem své podnapilosti při průjezdu pravotočivé a následně levotočivé zatáčky, procházející chráněným železničním přejezdem, nezvládl řízení. Pravými koly sjel za zpevněný okraj silnice a v příkopu pokračoval v jízdě. S náklaďákem narazil do výstražníku světelné a akustické signalizace u železničního přejezdu. Ke zranění osob nedošlo. Při dechové zkoušce policisté muži naměřili nejprve 2,11 promile a následně již hodnotu 2,36 promile. Řidič se k požitému alkoholu nedokázal vyjádřit. Způsobená škoda činí přes 12 tisíc Kč.
 
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz 
 
 

vytisknout  e-mailem