Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kradla bonsaje

CHOMUTOVSKO - Pro stromky se vydala opakovaně; Měl pomáhat při rekonstrukci, stíhal přitom i krást. 

Podezření ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody sdělili chomutovští policisté 42leté ženě z Jirkova. Tu na pozemku u jedné chomutovské restaurace přistihl jednatel společnosti, která zde sídlí. Dotyčná měla ze zimoviště umístěném na tomto pozemku postupně odcizit několik bonsají (například Cedr zelený, Habr obecný, Habr korejský nebo Borovice černá) v celkové hodnotě přes 50 tisíc korun. Na místo se přitom pro stromky měla vydat opakovaně, o čemž svědčí kamerové záznamy. Využila přitom mezery v oplocení, kudy se na pozemek dalo dostat. Poté, co ji muž při další „akci“ přistihl, přivolal policisty. Ti dotyčnou ztotožnili a zadrželi. Posléze se jim přiznala, že bonsaje kradla a prý je prodala a vyměnila za obuv, ošacení a potraviny.

Ženě, která byla v minulosti opakovaně za majetkovou trestnou činnost odsouzena, hrozí s ohledem na tuto skutečnost v případě prokázání viny až tříleté odnětí svobody.

Měl pomáhat při rekonstrukci, stíhal přitom i krást

Tíživá finanční situace prý přiměla 24letého muže z Chomutova, aby okradl majitele bytu v Kadani. Mladý muž ve zmíněném bytě pracoval na základě nabídky od svého známého, který tam pro majitele prováděl rekonstrukci. Kromě práce se však Chomutovan „činil“ i jinak. Postupně si měl z jedné z místností bytu, která nebyla nijak zabezpečena, odnášet různou elektroniku. Majitel bytu tak přibližně po měsíci probíhající rekonstrukce zjistil, že mu z pokoje, kde práce neprobíhaly, zmizel například tablet, mikrofon, sluchátka, hard disk, ale také hotovost ve výši 350 euro. Celková škoda přesáhla částku 30 tisíc korun. Brzy bylo jasné, kdo má mít krádež na svědomí. Chomutovan totiž přestal chodit do práce a za odvedenou práci ani nepožadoval výplatu. Nakonec se sám přiznal a policisté mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Kvůli podobnému jednání byl již dříve ve vězení, proto mu u soudu hrozí v krajním případě až tříletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 11. prosince 2023

vytisknout  e-mailem