Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kradl kabelky

LIBEREC - Využíval příležitosti.  

I když nebyl nikdy chycen při činu, přesto se policistům podařilo odhalit totožnost zloděje, který kradl kabelky. Na muže přišli díky tomu, že se některé věci, i když ne on sám osobně, snažil prodat v zastavárnách či bazarech. Tak policisté při kontrolách v těchto provozovnách přišli na mobilní telefon, který pocházel z trestné činnosti. Následně se jim podařilo zjistit, že "fantomem", který velmi hbitě a nepozorovaně kradl kabelky,  je 19 letý mladík z Liberce.
Počínal si opravdu velmi hbitě, neboť poškození nikdy nezaregistrovali, že je někdo okradl. Jak sám řekl, využíval příležitosti. Když viděl odloženou, opuštěnou kabelku, vzal ji. A příležitostí měl během listopadu hned několik. Vzal například kabelku v prodejně Easy Rider v Plaze. Prodavačka ji měla pod pultem. V ní měla samozřejmě také osobní dokaldy, platební karty, peníze, dále MP3 přehrávač a kosmetiku.

Další kabelku ukradl návštěvnici restaurace, rovněž v Plaze. Paradoxem bylo, že kabelku právě hlídala poškozené, která si odběhla na toaletu, kamarádka u stolu. Ale neuhlídala ji. Ani nezpozorovala, kdy kabelka zmizela.

Kabelka zmizela také obsluze prodejny PNS  v Pražské ulici. Pachatel ženě ukradl kabelku z pod pultu v době, kdy vybalovala cigarety. Žena byla zády k pultu a vůbec nepostřehla, že by se tam někdo pohyboval. Tato žena měla ale dvojnásobnou smůlu. Nejen že jí zloděj ukradl kabelku se všemi věcmi, vybral jí také peníze z účtu. Žena měla v kabelce v pouzdu kreditní karty a u nich měla lístek se všemi PINy k těmto kartám. Zloděj vytáhl první z nich a z účtu ženy vybral přes čtyři tisíce korun.

Ani žena, kterou pachatel okradl v KFC v centru města netuší, jak jí mohla kabelka zmizet, když jí měla stále na očích. Ani ona ho totiž nezaregistrovala.
Další dvě kabelky odcizil prodavačkám dvou obchodů v Paláci Koruna. V jednom případě si přišel na velmi slušnou částku. V kabelce bylo přes 25 tisíc korun.

Po zadokumentování všech věcí, které odcizil, byla škoda vyčíslena na více jak 32 tisíc korun. Policejní komisař již zahájil úkony trestního řízení a 19 letému mladíkovi sdělil obvinění z trestného činu krádeže a neoprávněného držení platební karty. Navíc mu přitížil i fakt, že byl v posledních třech letech odsouzen za loupež. Za delikty,  z kterých ho policejní komisař obvinil, by mu v případě pravomocného rozhodnutí soudu hrozilo až tříleté vězení.

Jak je z těchto konkrétních případů  zřejmé, rčení, že "příležitost dělá zloděje", má svůj význam. Vždyť i sám obviněný sdělil, že kradl, když měl příležitost. A přitom stačí tak málo, aby se na náš úkor neobohacovali nepoctivci. Více si všímat svých věcí a lépe si je hlídat.

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz   974 466 207

 

vytisknout  e-mailem