Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kradl i o Vánocích

Karviná - poškozením majetku měl způsobit čtyřikrát větší škodu než odcizením věcí 

Karvinští kriminalisté obvinili sedmatřicetiletého muže z přečinů krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Prověřováním oznámených vloupání se nejprve intenzivně zabývali policisté obvodního oddělení Karviná 7. Dokonalá operativní činnost, místní znalost a spolupráce s kriminalisty je dovedla k možnému pachateli. Muži je kladeno za vinu, že od druhé poloviny loňského prosince do začátku ledna letošního roku měl v Petrovicích u Karviné spáchat sedm skutků majetkového charakteru.

Během zhruba čtyř týdnů měl obviněný muž překonat oplocení pozemků, přičemž na jeden z nich měl vstoupit s odstupem několika dnů čtyřikrát. Od jeho činnosti jej neměly odradit ani vánoční svátky. Následně měl po rozbití skleněných výplní oken nebo vypáčení dveří vniknout do budov. „Navštívit“ měl nejen obývané domy, ale také hospodářské budovy a jednu neobydlenou i jednu rozestavěnou nemovitost. Předmětem jeho zájmu byl převážně alkohol. Odcizit měl ovšem také pracovní nářadí, krabice s odznaky, kytaru nebo kufr s písemnostmi. Ze třech objektů měl odejít s nepořízenou. Škoda, kterou měl způsobit odcizením, byla vyčíslena na necelých 6 500 korun. Ovšem škoda způsobená poškozením byla odhadnuta na téměř 28 000 korun.

Muž s kriminalisty spolupracoval, k trestné činnosti se doznal. Uvedl, že krádežemi si přivydělával na živobytí. Peníze potřeboval na jídlo a drogy. Část odcizených věci údajně prodal cizím osobám. Ty, které prodat nestihl, vydal policistům, takže mohou být vráceny majitelům.
Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě dalších skutků.  V tom případě by mu mohlo být trestní stíhání rozšířeno. Každopádně v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. V současnosti je obviněný muž ve vazbě.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
17. 1. 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem