Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Krádeží na seniorech neubývá

ZLÍNSKO: Jen za úterý přibyly tři oběti.  

Další obětí z řad seniorů se v úterý odpoledne stal osmdesátiletý muž z Luhačovic. Do svého bytu si pustil ženu, které uvěřil, že mu přišla vrátit přeplatek na lécích. Tento přeplatek měl činit jeden tisíc korun. Žena však seniorovi podala dvoutisícovou bankovku s tím, že nemá drobné a potřebuje tedy, aby jí muž zbytek vrátil. Přehnaná důvěra a vidina tisícikoruny ruku v ruce ovládly další jednání důchodce. Muž přinesl své úspory a položil je na stůl. A právě toho chtěla žena docílit. Pánovi vnutila fiktivní potvrzení, které měl vypsat, a v nestřežený okamžik vzala ze stolu všechny peníze a zmizela. Nešťastný senior tak přišel o deset tisíc korun.
Bez pomoci jakékoliv legendy, ale bezcitně přímo na ulici okradl neznámý pachatel jednadevadesátiletou ženu. Tu v úterý krátce před sedmou hodinou večerní srazil před jedním z bytových domů na sídlišti ve Zlíně - Malenovicích neznámý muž, který probíhal okolo. Seniorka upadla na zem a zavolala na muže, aby byl příště opatrnější. Toho se to však zřejmě dotklo, otočil se a bezbranné ženě vytrhnul z ruky tašku a utekl. O žádnou hotovost žena nepřišla, neboť měla v tašce jen brýle a klíče od bytu, ale právě výměna zámku k bytu poškozené jistě není levná záležitost. Nic z toho se však nevyrovná bolesti, kterou muž bezmocné paní způsobil. Při pádu si totiž poranila ruku.
Jen o ulici dál a o pět minut později okradli dva neznámí pachatelé sedmaosmdesátiletou ženu. Jen pár vchodů od místa jejího bydliště ji zezadu doběhli dva muži, z nichž jeden jí z ruky vytrhnul kabelku. Tentokrát se vše obešlo bez zranění, avšak odcizením peněz a hlavně občanského průkazu či klíčů od bytu, způsobili pachatelé seniorce nemalé problémy.
Problémů s krádežemi na seniorech přibývá, proto opětovně žádáme, aby byli lidé velmi opatrní, do svých obydlí nepouštěli nikoho cizího a nepřechovávali jak v domácnosti, tak i v peněženkách zbytečně velké obnosy peněz. Zároveň doporučujeme se aktivně zlodějům nebránit. Lépe je skončit bez peněz, ale nezraněn, než bez peněz a navíc v nemocnici. A to v tom lepším případě. I banální zranění může u osob staršího věku způsobit tragické komplikace. Před zloději kabelek okrádajících seniory přímo na ulici varujeme zejména ženy ve Zlíně - Malenovicích a Otrokovicích, kde se již několik podobných krádeží stalo. Zároveň apelujeme na širokou veřejnost, aby si lidé více všímali okolí a aktivně se zapojili do osvěty seniorů při prevenci před okradením, zejména u svých rodičů či prarodičů.

 

29. srpna 2012, pprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem