Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádeží jízdních kol přibývá

J.Hradec–Suchdol nad Lužnicí–Nedávejte zlodějům šanci!  

Zatím posledním případem  krádeže jízdního se zabývají policisté z obvodního oddělení v Suchdole nad Lužnicí. Na návštěvu restaurace v Českých Velenicích dlouho nezapomene muž, který tuto sobotu v podvečerních hodinách  přijel na svém jízdním kole do ulice  Komenského. Zde horské jízdní kolo před restaurací odložil a nezajistil. Toho využil neznámý pachatel,  který jej  odcizil a s tímto odjel neznámo kam. Majiteli tak svým jednáním způsobil škodu za nejméně 50 000 korun. Policisté z obvodního oddělení v Suchdole nad Lužnicí ihned zahájili úkony trestního řízení a nyní pátrají jak po pachateli přečinu krádeže, tak po odcizeném horském jízdním kole.
 
Přicházející jaro a teplé počasí láká stále větší množství lidí k tomu, aby svoje automobily či jízdu městskou hromadnou dopravou vyměnili za jízdu na kole. Cyklisté se začínají objevovat nejen na cyklostezkách, ale také na silnicích ve městech a mimo ně. Právě ve větších městech, kde se tvoří v průběhu dne dopravní kolony, představuje jízdní kolo  mnohdy nejrychlejší způsob přepravy.
 
 Kola se však ztrácejí také ze společných prostor domů, tzv. koláren, kde mnohdy nepomůže ani to, že majitelé kola uzamknou lankovým zámkem. Neztrácejí se však pouze drahá kola, zloději nepohrdnou ani levnějším kolem, které využívají cyklisté především pro dopravu ve městech a které mnohdy nechávají stát neuzamčené s pocitem, že "starý vrak" nikdo chtíti nebude. Zloději prostě kradou vše, co je možné zpeněžit.
 
Nalezení pachatelů těchto krádeží není jednoduché také kvůli tomu, že zloději pracují rychle a mnohdy si ani lidé v okolí nevšimnou, že si kolo odváží někdo jiný než jeho pravý majitel. Zloděj pak kolo obratem nabídne k prodeji v některém z bazarů či soukromé osobě a získá tak peníze pro svoji potřebu. Pokud ještě stihne bicykl přestříkat a Vy nemáte zaznamenané výrobní číslo kola, pak ho v případě nalezení s největší pravděpodobností ani nepoznáte.
Jak se tedy co nejlépe bránit krádeži?
 
Policie doporučuje:
Používejte vždy kvalitní bezpečnostní zámek a to nejen při odstavení jízdního kola na ulici, ale také v kolárnách či společných prostorách domů. Bicykl uzamykejte k pevnému bodu (např. k zábradlí, ke kolostavu). Na trhu je celá řada velmi kvalitních zámků. V tomto případě platí, že investovat větší částku za kvalitní zabezpečení se rozhodně vyplatí.
  • Jestliže Vaše kolo přepravujete, například na střeše či na závěsu automobilu, dbejte na to, abyste kolo řádně uzamknuli.
  • V případě, že své kolo ukládáte ve společných prostorách domu, dbejte na uzamykání vstupních dveřích do domu a také místností, kde se kola nachází. Nevpouštějte do domu nikoho cizího. Mnoho majitelů ponechává své jízdní kolo na balkonech, což může být, v případě, že bydlíte v nižších podlažích, velkým lákadlem pro zloděje.
  • Pokud musíte své kolo na několik okamžiků odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte, případně místo, kde jsou kamerové systémy. Tomu se zloději raději vyhnou.
  • Informujte se o možnosti nákupu čipů, které se umísťují do rámu kola a které usnadňují jeho identifikaci.
  • Pro případ krádeže Vašeho kola si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení, případně pořiďte jeho fotografii, abyste mohli svůj bicykl v případě potřeby identifikovat. Ponechejte si také doklady o koupi kola.
  • Okamžitě se obraťte na policii, na linku 158, když zjistíte, že ke krádeži došlo. Čím dříve začnou policisté po pachateli pátrat, tím je větší šance, že ho dopadnou.
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz 
6. května 2013

vytisknout  e-mailem