Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Krádežemi vozidel se živili několik let

ZLÍNSKÝ KRAJ: 14 oktávek odcizili, 7 se pokusili odcizit.  

Krajští zlínští kriminalisté objasnili po několika měsíční práci sérii krádeží vozidel zn. Škoda. Zadrželi a obvinili dva muže, kteří společně kradli především oktávky nejenom v našem kraji, ale i v kraji Jihomoravském a Olomouckém.

Šedesátiletého muže zadrželi kriminalisté při realizaci, která proběhla v druhé polovině července v místě bydliště v Prostějově. Jeho druhý komplic - dvaačtyřicetiletý muž z obce na Prostějovsku skončil v rukou kriminalistů už před třemi měsíci, od té doby je ve vězení pro jinou majetkovou trestnou činnost.

Podle kriminalistů se jednalo se o velmi zkušené a zároveň drzé zloděje aut, a to proto, že se nezdráhali auta krást i během dne a navíc za účasti svědků např. dělníků na lešení nebo za přítomnosti několika lidí na parkovišti. Kradli především oktávky dvojkové řady, někdy však odcizili oktávku jedničkové řady nebo fábii. Vybírali si vozy většinou v provedení kombi bez nápadností a markantů v nejčastěji zastoupených barvách  - černé, stříbrné a šedé. Auta kradli především na zakázku. Byli sehraní a velmi dobře technicky vybaveni. Starší z mužů vozidla tipoval a pak oba společně vyjížděli na místo, s ukradeným autem odjeli pár kilometrů a pak ho nechali den nebo dva odstavené, aby zjistili, zda v něm není vyhledávací zařízení. Poté se pro vozidla vraceli a odváželi je do pronajatých garáží. Většina aut pak byla rozebrána na náhradní díly. Podle všeho se oba pánové krádežemi vozidel živili několik let.

Od února loňského roku do dubna roku letošního obvinění společně odcizili 14 aut a 7 aut se pokoušeli odcizit, ale neúspěšně. Při krádeži ve Vsetíně byli například vyrušeni ženou, která o půl páté ráno spatřila z okna, jak se někdo dobývá do oktávky jejího přítele, proto i v pyžamu vyběhla ven a na zloděje začala křičet, ten se dal na útěk. Pachatelé byli vyrušení při krádeži vozu letos v březnu i na Blanensku. Majitelka přišla k autu a chtěla ho otevřít dálkovým ovládáním, vozidlo nereagovalo, a když otevřela zadní dveře vozu, kde si odkládala tašky, vyskočil z místa řidiče cizí muž, který se dal na útěk.

Prozatím se kriminalistům podařilo prokázat dvojici mužů 21 krádeží nebo pokusů krádeží vozidel se škodou za bezmála 4 miliony korun. Oktávky odcizili ve Zlínském kraji především na Kroměřížsku a Zlínsku, a to v Hulíně, Kroměříži, Morkovicích, Otrokovicích, Napajedlech, Zlíně a pak i ve Vsetíně. Vozidla nekradli ovšem jen v našem kraji, ale zajížděli i do kraje Olomouckého a Jihomoravského.

Na realizaci akce s krycím názvem „Kapota“ která proběhla v druhé polovině července, se podíleli nejenom kriminalisté z našeho kraje, ale i z Jihomoravského a Olomouckého. Velký podíl na objasnění série krádeží má analytik služby kriminální policie a vyšetřování.

Vrchní komisař zlínské krajské kriminální policie oba muže obvinil ze zločinu krádež v souběhu s přečinem poškození cizí věci spáchané formou spolupachatelství. Oba muži mají v rejstříku trestů už několik záznamů. Za krádeže vozidel jim nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Na šedesátiletého muže dal vyšetřovatel státnímu zástupci podnět na návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval.

Krajští kriminalisté na případu nadále pracují, s největší pravděpodobností budou trestní stíhání obviněných rozšiřovat o další skutky.

 

1. srpna 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem