Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže za 7 milionů korun objasněny

Akce „VAKZAL“ úspěšná 

V Trutnově se dnes dopoledne 22. září 2009 konala tisková konference, která byla zaměřena na výbornou práci trutnovských kriminalistů, kteří ve spolupráci s policisty z Hradce Králové, Ostravy a Nového Jičína dopadli gang pachatelů majetkové trestné činnosti.
Velkým úspěchem se mohou pyšnit trutnovští kriminalisté, kterým se podařilo objasnit šestnáct případů majetkové trestné činnosti, čímž odhalili organizovanou skupinu pachatelů z Ostravska.
 Profesionální a důkladná práce trutnovské kriminálky začala prvním případem, který se stal v listopadu loňského roku právě v Trutnově. Majitel modelářských potřeb oznámil vloupání do svého obchodu na Nádražní ulici. Na místo přivolaní kriminalisté zjistili, že v té době ještě neznámí pachatelé odcizili zboží v hodnotě přes půl milionu korun. Vzhledem ke specifičnosti odcizených věcí začalo pátrání po železničních modelech. Místem prověrek se staly tuzemské i zahraniční burzy, ale i internetové obchody a inzerce. Vyčerpávající práce začala přinášet své ovoce a kriminalisté začali postupně rozkrývat další obdobné případy, ke kterým došlo ve Středočeském, Východočeském, Severomoravském a Jihomoravském kraji. Společný tým policistů z Trutnova, Hradce Králové, Ostravy a Nového Jičína zjistil, že zloději mají na svědomí krádeže provedené vloupáním do specializovaných prodejen s modelářskými potřebami a železničních muzeí, odkud mizely stovky vláčků, vagónů, ale i modelářských doplňků. Každá krádež byla pětatřicetiletým šéfem gangu precizně naplánována a jeho spolupachatelé měli přesně rozdělené role.
Ve středu 16. 9. 2009 spadla klec. Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov sdělil čtveřici zlodějů z Ostravska obvinění ze spáchání trestných činů krádež provedené vloupáním a poškozování cizí věci. Pro pachatele si do jejich obydlí přišla severomoravská zásahová jednotka, která muže omezené na osobní svobodě eskortovala vrtulníkem z Ostravy do Trutnova. Při provedených domovních prohlídkách policisté zajistili velké množství odcizených modelů, nářadí, které čtveřice používala k násilnému vniknutí do objektů, ale i finanční hotovost. Mezi nejdražší model, který se podařilo kriminalistům zachránit, je parní lokomotiva 106.18 z období Rakousko – Uherska, kterou v měřítku 1:20 postavil modelář z Jižních Čech. Uvedený světový unikát lapkové ukradli v červenci loňského roku z Železničního muzea v Lužné na Rakovnicku. Hodnota tohoto modelu, na kterém majitel strávil neuvěřitelných deset tisíc hodin trpělivé práce, byla ohodnocena na 600 tisíc korun.
Šetřením a provedenými výslechy obviněných kriminalisté zjistili, že výtečníci mají na svědomí i krádeže vloupáním do sázkových kanceláří a prodejen smíšeného zboží, kde se zaměřovali na trezory a příruční pokladny, ze kterých kradli finanční hotovost.
Po zadokumentování šestnácti doposud prokázaných případů v České republice si poškození škodu vyčíslili na částku převyšující tři miliony korun. Další trestná činnost této povedené skupiny je dokumentována i na území Spolkové republiky Německo. Poškození němečtí milovníci vláčků si škodu vyčíslili na částku čtyř milionů korun.
 Za trestné činy krádež a poškozování cizí věci hrozí obviněným s pestrou kriminální minulostí trest odnětí svobody až na dvanáct let. Dva z obviněných mužů skončili ve vazbě a zbývající dvojice je stíhána na svobodě.

Napsali o nás: Krkonošský deník  
                        Trutnovinky  
                        Deník Blesk
          

por. Bc. Jiří Prouza, nprap. Udo Ertner
22. 9. 2009

 

Odkazy do noveho okna

Lokomotiva

Lokomotiva 

Detailní náhled

Nářadí

Nářadí 

Detailní náhled

Zajištěné mašiny

Zajištěné mašiny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem