Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže vloupání do rodinných domků v ČR objasněny

KRAJ - Policisté spolupracovali s kolegy napříč republikou 

Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování KŘP Khk v úzké spolupráci s kolegy z Pardubického, Středočeského, Olomouckého, Jihomoravského kraje a kraje Vysočina objasnili celkem 32 případů  krádeží vloupání do rodinných domků s celkovou škodou cca 1,4 milionu korun, ke kterým docházelo od poloviny loňského roku do února letošního roku po celé ČR. Ze zločinu krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody obvinili dva muže z Pardubic ve věku 29 let a 30 let, kteří se uvedených skutků dopouštěli buď sami nebo ve spolupachatelství.

Devětadvacetiletého muže zadrželi policisté poprvé v prosinci loňského roku a obvinili jej z celkem 9 případů krádeží vloupáním do domků v Královéhradeckém kraji s celkovou škodou vyčíslenou na cca 420 tisíc korun. Obviněný se však nepoučil, naopak si začátkem roku našel komplice, se kterým v trestné činnosti znovu pokračoval. Netrvalo dlouho a podezřelou dvojici zadrželi policisté koncem letošního února, kdy měli na svědomí dalších 13 případů vloupání se škodou vyčíslenou na cca 400 tisíc korun. Předmětem jejich zájmu se v té době staly rodinné domky také mimo náš kraj, konkrétně zavítali do Pardubického, Jihomoravského, kraje Vysočina nebo Středočeského kraje. Obvinění muži skončili záhy ve vazbě. Na základě vyhodnocování dalších poznatků se v průběhu následujícího období podařilo policistům doobjasnit dalších 10 skutků v Pardubickém a Olomouckém kraji s celkově vyčíslenou škodu na 600 tisíc korun.

Obvinění se k činům částečně přiznali. Do rodinných domků chodili vždycky v denní době, kdy předpokládali, že budou majitelé v práci. V ojedinělých případech se však stalo, že byli majiteli při činu přistiženi, což řešili útěkem. V jednom případě se potkali v domě dokonce i s dítětem, dvakrát se psy majitelů. Do domů vnikali vždy oknem nebo francouzskými dveřmi poté, co rozbili nalezeným předmětem (nářadí, kameny apod.) sklo. Odnášeli si především zlato, šperky, peníze a drobnou elektroniku. Někdy se maskovali kapucí a brýlemi. Policistům se podařilo část odcizených věcí zajistit (viz. foto), které budou vráceny majitelům.

Obvinění nejsou policistům neznámí, již v minulosti byli řešeni za majetkovou trestnou činnost. Devětadvacetiletému muži hrozí trest odnětí svobody až na 8 let, staršímu až na 5 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 16. 6. 2017 ve 12:20


 

Odkazy do noveho okna

zajištěné šperky

zajištěné šperky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem