Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže v restauracích

Policisté z Obvodního ředitelství Prahy IV Police ČR se v rámci své činnosti neustále potýkají s trestnou činností páchanou v restauracích. Tento důvod mě přivedl k napsání tohoto článku. Krádeže, které mám na mysli mají charakteristické prvky - nepozornost návštěvníků restauracích, kaváren, barů apod. zařízeních a pachateli jsou prováděné bez násilí. Lépe nám tuto trestnou činnost přiblíží několik případů, které níže pro názornost uvádím.  

Poškozený B. M. si zašel na oběd do restaurace v hotelu na Jižním Městě I. Přes opěradlo židle na které seděl si zavěsil svojí bundu. Z té mu neznámý pachatel odcizil během 2 hodin v nestřeženém okamžiku z levé náprsní vnitřní kapsy peněženku s finanční hotovostí 3.500,- Kč, osobní doklady a 4 ks platebních karet. Než u nich došlo k blokaci bylo z nich vyčerpáno 57.700,- Kč na nákup zboží.

V Podolí si zašla J. H. na jídlo do restaurace. Zde si vedle sebe k nohám položila notebook.  Netrvalo to ani 3 minuty kdy jí neznámý pachatel v nestřeženém okamžiku uvedený notebook v ceně 20.000,- Kč odcizil. 

Restauraci v Hostivaři navštívila A. K. v nočních hodinách. Zde si na barový pult odložila kabelku. Z té jí neznámý pachatel v nestřeženém okamžiku, neuplynulo ani 15 minut, odcizil peněženku s finanční hotovostí 5.900,- Kč, osobní doklady a platební kartu.

Poškozené E. R. odcizil neznámý pachatel v kavárně na Jižním Městě II. během 15 minut  zde odloženou kabelku s mobilním telefonem, finanční hotovostí 2.550,- Kč,  osobními doklady a platební kartou.  Kabelku měla poškozená zavěšenou přes opěradlo židle na které seděla.

Neznámý pachatel v době od 1.00 hod. do 3.00 hod. v Podolí  v baru odcizil odložený batoh u stolu s osobním počítačem,  mobilním telefonem, klíčemi od bytu a od auta, platební kartou, sportovní bundou a krátkými kalhotami. Způsobil poškozenému F. P. škodu ve výši 23.500,- Kč.

 Další případy nemá význam zde popisovat,  neboť jsou si podobné. Výše uvedená trestná činnost není páchaná ve velké míře, ale dovede poškozeným zbytečně ztrpčit život, zvláště v případech kde dojde ke zneužití jejich osobních dokladů.
Vzhledem k charakteru páchané trestné činnosti jí  Policie ČR nemůže zabránit. Obrací se proto na občany s výzvou, aby věnovali svým věcem větší pozornost a nedávali tak příležitost zlodějům aby je okrádali.

Autor článku:
nprap. Zdeněk Kovač - preventivně informační oddělení
            

vytisknout  e-mailem