Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže v obchodních centrech

Prevence, praktické rady a tipy 

Ze statistických výstupů vyplývá, že v roce 2013 bylo na území Prahy oznámeno 62342 případů majetkové kriminality, což bylo nejvíce od roku 2009. Pozitivní výhled přináší statistika kriminality za první tři měsíce letošního roku, v tomto období bylo v Praze oznámeno 14205 případů majetkové kriminality. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy bylo evidováno 15334 případů, je to znatelný pokles.
 
Ke kapesním krádežím, krádežím odložených věcí a krádežím věcí z vozidel dochází nejčastěji na místech s větší koncentrací lidí. Jedná se zejména o centrum města, nákupní zóny a jejich přilehlá parkoviště, obchodní centra, turisticky vyhledávané cíle, tržiště, restaurace a provozovny rychlého občerstvení. Nelze také opomenout prostředky hromadné dopravy, nástupiště a zastávky.  
 
 
Praktické rady a doporučení jak na těchto místech snížit riziko okradení:
  • Věnujte zvýšenou pozornost svým kabelkám a batohům (častou situací, při které dojde ke krádeži věcí ze zavazadel je nastupování a vystupování z prostředků MHD a dále také tlačenice při nákupu, například u stánků na tržištích).
  • Na své osobní věci dávejte také pozor při zkoušení oděvů či obuvi (zloději nejčastěji ke krádežím využívají okamžik, kdy si nakupující před zrcadlem prohlíží, jak mu vybraná obuv či oděv sluší(.
  • Svá zavazadla také nikdy neodkládejte do nákupních vozíků, toto je jeden z nejčastějších způsobů okradení zákazníka v obchodních centrech (obratnému zloději stačí okamžik, kdy se například otočíte směrem k regálu se zbožím a vybíráte ten správný výrobek. Nejčastěji v oddělení: ovoce-zelenina, pečivo a maso-uzeniny).   
  • Pokud pojedete nakupovat vozem, nikdy nenechávejte v zaparkovaném vozidle žádné věci a dále nikdy na parkovišti před nákupem neukládejte věci do zavazadlového prostoru (zloději tím poskytujete důležitou informaci, kam se má ve vozidle zaměřit).
  • Situace při ukládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla, je také často zneužívána zloději. Pokud to jde, odemkněte pouze zavazadlový prostor a pokud ne, neodkládejte si během ukládání nákupu svá zavazadla a kabelky do vnitřku vozidla (nakupující často ani nepostřehnou, že jim někdo otevřel dveře vozidla a odchází s jejich věcmi),
  • Při návštěvě provozovny občerstvení či restaurace buďte velmi opatrní při odkládání bund a kabelek na opěradla židlí (krádež peněženky z kabelky či bundy, nebo rovnou celé kabelky, položené pod stolem, jsou pro zloděje dílem okamžiku).
 
Stanete-li se přesto obětí zloděje, neváhejte a neprodleně se obraťte na Policii ČR a celou situaci oznamte. Současně si prostřednictvím své banky zablokujte platební kartu, telefonního operátora kontaktujte s žádostí o zablokování SIM karty. Policii oznamte co nejpodrobněji situaci, ve které jste byli okradeni a případně doplňte popis pachatele, pokud jste si jej všimli. Ohlášením krádeže dokladů zamezíte případným dalším nepříjemnostem se zneužitím dokladů.
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 13. 5. 2014
 

vytisknout  e-mailem