Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže pracovních strojů objasněny

Škoda přes dva miliony korun 

Velkým úspěchem se mohou pyšnit trutnovští kriminalisté, kterým se v polovině minulého týdne podařilo objasnit čtyři  případy majetkové trestné činnosti, čímž odhalili trojici pachatelů z Náchodska.
 Profesionální a důkladně odvedenou prací policistů Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství v Hradci Králové, kteří ve spolupráci s trutnovskými kriminalisty a policisty ze Služby cizinecké policie z Hradce Králové dopadli tři muže, kteří se specializovali na krádeže pracovních a zemědělských strojů. Odcizená motorová vozidla končila za hranicemi u našich severních sousedů. Provedeným šetřením muži zákona zjistili, že uvedená trojice v polovině května letošního roku násilím vnikla do objektu soukromého majitele v obci Vlčkovice v Podkrkonoší, kde se pokusila odcizit zaparkovaný traktor. Uvedený stroj byl v té době nepojízdný, což úmysl krádeže  překazilo. Den poté skupina násilím vnikla do objektu soukromé firmy v obci Stárkov, kde se rovněž pokusila odcizit zaparkovaný traktor značky ZETOR. Díky kvalitnímu zabezpečovacímu zařízení, které se spustilo, výtečníci svého jednání zanechali a z místa zmizeli.
Po předchozí domluvě se partička nenechavců začátkem srpna letošního roku domluvila na další krádeži. Tentokrát si vytipovali objekt akciové společnosti v Náchodě, ze které odcizili pracovní motorový stroj značky JCB.2CX. Jednalo se o rypadlo s hydraulickým teleskopickým ramenem a lžící. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na nejméně 1 milion korun. Posledním z objasněných případů je vloupání do objektu zemědělského družstva v obci Světlá pod Hořičkami, kde trojice odcizila kolový nakladač TEREX Schaeff SKL 834. V tomto případu škoda dosáhla 637 tisíc korun.
Celkovou škodu poškození po řádném zadokumentování vyčíslili na částku přesahující 2 miliony korun. Za trestné činy krádež ve spolupachatelství z části ve stádiu pokusu a poškozování cizí věci může být soudem uložen trest odnětí svobody až na osm let.
Policistům se podařilo oba odcizené stroje zajistit a po řádném zadokumentování budou vráceny šťastným majitelům.

por. Bc. Jiří Prouza, nprap. Udo Ertner
12. 10. 2009
 

Odkazy do noveho okna

Terex Schaeff SKL 834

Terex Schaeff SKL 834 

Detailní náhled

Terex Schaeff SKL 834a

Terex Schaeff SKL 834a 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem