Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádeže policisté objasnili

TŘEBÍČSKO: Obviněný muž navíc vydíral muže, se kterým se znal 

Třebíčští policisté dopadli muže, který se dopouštěl krádeží a způsobil škodu za více než 300 tisíc korun. Jeho cílem se stala zejména výčepní zařízení, odcizené věci se snažil rychle zpeněžit. Dále vyhrožoval muži, se kterým se znal, s cílem získat od něho peníze nebo cennější věci. Policisté podezřelého muže tento týden zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání. Muž byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů, hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody.

Trestnou činnost objasnili kriminalisté ve spolupráci s policisty obvodních oddělení na základě operativního šetření a precizního prověřování. Podezřelého muže vypátrali v pondělí 10. října v Třebíči, kde byl v dopoledních hodinách v lokalitě Masarykova náměstí. Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti zadrželi a odvezli ho na policejní oddělení, kde byl umístěn do cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání pětatřicetiletého muže z Frýdeckomístecka. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, a dále přečinu vydírání,“ řekl mjr. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán za různorodou trestnou činnost, naposledy byl odsouzen letos na jaře, kdy mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou až do roku 2025.

Muž je obviněn z toho, že se opakovaně dopustil krádeže v objetu firmy v obci na Náměšťsku. Využil toho, že zde pracoval, měl tak potřebné informace a znalosti o objektu. Na přelomu loňského a letošního roku odcizil postupně ze skladu věci v hodnotě více než 200 tisíc korun. Jednalo se o chladiče, výčepní stojany, dále lesní a zahradní techniku. Do objektu se vrátil ještě na začátku října, kdy odcizil kromě chladících zařízení ještě televizor. V září se mu ve Vladislavi hodila situace, při které si majitel nechal jízdní kolo odstavené před budovou. Náhody a příležitosti využil obviněný muž a horské kolo odcizil. Dále je obviněný z vydírání mladého muže, v průběhu necelého měsíce vyhledával na různých místech jeho přítomnost, vyhrožoval mu násilím a nutil ho k vydání peněz a dalších věcí. Požadoval po něm také obstarání pracovní smlouvy za účelem získání půjčky. Ukončení svého nátlaku podmiňoval vyhověním jeho požadavků. Mladík měl z něho obavy, dokázal ale vzdorovat.

Odcizené věci se obviněný muž po krádeži snažil zpeněžit a prodával je různým osobám. Kriminalisté část odcizených věcí vypátrali, a to už u nových majitelů. Jednalo se o jízdní kolo a chladící zařízení, které policisté zajistili a následně si věci převzali jejich skuteční vlastníci.

Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

13. října 2022

vytisknout  e-mailem