Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže motorové nafty v železničním depu

HRADECKO-Kriminalisté obvinili pět zaměstnanců největšího železničního přepravce z krádeží motorové nafty  

ilustrační fotoKriminalisté z Hradce Králové v těchto dnech obvinili pět zaměstnanců největšího železničního přepravce z krádeží motorové nafty.
 
Muži ve věku od 30 do 40 let pracovali v depu na různých i vedoucích pozicích, například jako strojvedoucí, posunovač, nebo vedoucí technologického zázemí. Jsou podezřelí, že z lokomotiv odstavených na údržbu nebo opravu, kradli motorovou naftu.
 
Na základě přijatých anonymních podání poukazujících na poměry v královéhradeckém depu kriminalisté začali případ rozkrývat, ale hlavně na základě poznatků a vlastního šetření poškozené společnosti.
  
V červnu tohoto roku kriminalisté na základě informací získaných z prověřování zahájili úkony v trestním řízení. Zjistili, že na tomto pracovišti bylo tak zvaně veřejným tajemstvím, že někteří kolegové odčerpávají z lokomotiv motorovou naftu, kterou používají pro svoji potřebu, nebo ji dále prodávají. Během jednoho dne se z nádrže na 4 tisíce litrů „ztratilo“ i 600 litrů nafty. Podle našeho zjištění vlastní všichni obvinění osobní auto v dieselovém provedení.
 
Většinou vše fungovalo tak, že muži naftu odčerpali do svých kanystrů buď během opravy lokomotivy v depu, nebo v myčce, kde probíhala údržba. Jednalo se o místa, kde mohli bez rizika prozrazení v klidu plnit své kanystry. Ty pak naložili do svého auta buď hned v depu, nebo si je při šibování lokomotivy připravili vedle slepé koleje a později si je vyzvedli.
 
Kriminalisté nevylučují, že by se počet obviněných mohl v budoucnu i rozšířit o další prověřované osoby.
Pětice obviněných mužů se ke krádežím doznala. Policisté jim v současné době prokázali krádeže v množství v řádech desítek tisíc litrů motorové nafty se škodou stovek tisíc korun. Za přečin krádeže jim hrozí až tříleté pobyty za mřížemi.
 
Podle našich informací rozkrytí této trestné činnosti přispělo k větší efektivitě při kontrolní činnosti poškozené společnosti.
  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187
19. 12. 2012, v 9:00

vytisknout  e-mailem