Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Krádeže kabelek

PROSTĚJOV - Aktivita zlodějů se v předvánočním čase zvyšuje. 

Hned dva případy odcizených kabelek z pátku 4. prosince šetří prostějovští policisté. K prvnímu došlo krátce před polednem v prodejně v Dukelské bráně v Prostějově. Osmašedesátiletá žena si při nakupování kabelku odložila do nákupního vozíku. Dosud neznámý pachatel toho využil a v okamžiku kdy žena kabelku nehlídala, se jí zmocnil. Zákaznice tak s kabelkou přišla o mobilní telefon, osobní doklady, platební kartu, dioptrické brýle, svazek klíčů a finanční hotovost 1 400 korun. Celková hodnota odcizených věcí byla vyčíslena na 4 300 korun.

K druhému případu došlo na Floriánském náměstí v Prostějově po šestnácté hodině. Šestapadesátiletá žena svou kabelku odložila a v nestřeženém okamžiku se jí zmocnil dosud neznámý pachatel. Také tato žena přišla o osobní doklady, mobilní telefon, platební kartu a finanční hotovost. Celková škoda byla v tomto případě vyčíslena na 5 500 korun.

Pachatelé obou skutků jsou podezřelí z přečinu krádež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku s trestní sazbou odnětí svobody až na dvě léta.

V souvislosti s těmito případy upozorňujeme občany na potřebu zvýšené opatrnosti a dodržování základních bezpečnostních pravidel pro ochranu svého majetku. V nastávajícím předvánočním období lidé často spěchají a na dodržování bezpečnostních pravidel zapomínají. Ke zvýšené aktivitě zlodějů přispívá také to, že lidé nakupující vánoční dárky u sebe nosí větší částky peněz.

Zde je několik základních rad, jak nebýt okraden:

* Při nakupování věnujte pozornost svému bezprostřednímu okolí, v případě čehokoliv podezřelého ihned reagujte.

* Nenoste u sebe větší množství peněz v hotovosti. Tomu se lze snadno vyhnout například používáním platební karty. V takové případě ale nemějte PIN přímo u karty. Pokud však

musíte, nebo chcete nosit větší částky peněz, je vhodné je nosit odděleně, nejlépe v zapínací kapse uvnitř oděvu.

* Diverzifikujte riziko. Nenoste cenné věci pohromadě v jedné tašce, či peněžence (peníze, doklady, klíče, telefon apod.).

* Při nakupování neodkládejte své osobní věci do vozíku. Stačí chvilkové zaujetí zbožím a zloděj se o Vaši tašku už postará.

* Ve vozidle na parkovišti nenechávejte viditelně žádné věci. I bezcenná věc může pachatele přilákat.

* Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla ostatní dveře do vozidla zamčené.

* Na parkovištích si všímejte pohybu podezřelých osob a případně věc oznamte na linku 158.

por. Bc. František Kořínek

7. prosince 2015

vytisknout  e-mailem