Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádeže jízdních kol ze sklepních kójí

TŘEBÍČSKO: Je důležité, aby byli občané všímaví a neumožňovali pachatelům snadný přístup do domů 

Policisté pátrají po pachateli, který se v Třebíči vloupal do sklepních kójí a odcizil jízdní kola v hodnotě necelých padesát tisíc korun. V době od čtvrtečního odpoledne 9. dubna do úterního večera 14. dubna vnikl do bytových domů na ulici Bartuškova a Lidická. V prvním domě se pachatel dostal do suterénu, kde se vloupal do sklepní kóje a odcizil pánské jízdní kolo značky MTB Specialized XC FS. V druhém bytovém domě pachatel ze sklepní kóje odvezl pánské jízdní kolo značky Merida BIG NINE 900 bílo modro černé barvy a dámské jízdní kolo značky Scott SCALE černo červeno bílé barvy.
Ke krádeži jízdního kola došlo také v Náměšti nad Oslavou. V úterý 14. dubna vnikl pachatel v době mezi polednem a čtvrtou hodinou odpoledne do bytového domu na ulici Petra Křičky. V suterénu domu se vloupal do uzamčených místností společné kočárkárny a kolárny, odkud odcizil pánské horské kolo značky PELL´S stříbrné barvy a pánské horské kolo značky GT Avalanche černé barvy. Krádeží jízdních kol způsobil pachatel majitelům celkovou škodu přibližně čtrnáct tisíc korun.
V obou případech policisté místa činu ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Dále provedli šetření a zahájili úkony trestního řízení pro spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Oba případy policisté prověřují a po pachatelích pátrají.
 
Objasňování této trestné činnosti je obtížné. Pachatelé využívají skutečnosti, že se ve sklepních prostorách domů pohybuje velmi malé množství lidí a to prakticky po celý den. Je zde malá pravděpodobnost, že by byli pachatelé přistiženi svědky nebo že by je při krádeži někdo slyšel. Pachatele také láká jistota snadného výdělku, neboť ve sklepních kójích má téměř každý majitel uložené věci, které se dají snadno zpeněžit nebo zkonzumovat. Jedná se o jízdní kola, sportovní vybavení, elektroniku, nářadí, potraviny a alkohol. Dopadení pachatelů také znesnadňuje skutečnost, že mnoho poškozených zjistí, vzhledem k méně časté návštěvnosti těchto prostor, že se jim pachatel vloupal do sklepní kóje až po delší době.
Při objasňování této trestné činnosti by policistům výrazně pomohla zejména všímavost občanů. Je důležité, aby obyvatelé domu věnovali pozornost neznámým osobám, které se pohybují po domě,a v případě, že si všimnou podezřelého člověka, informovali policisty. Ke krádežím ve sklepních kójích nedochází jen v noci, jako je to obvyklé při vloupání do jiných objektů, ale prakticky kdykoli. Není nijak neobvyklé, že pachatelé vniknou do domů s cílem se vloupat do sklepní kóje i během dne. Jednoduše zazvoní na zvonek u vchodu a čekají, až je někdo do domu pustí nebo vejdou dovnitř s příchozím obyvatelem. Je proto důležité se na takové situace zaměřit a neumožňovat pachatelům snadný přístup do domů.
Dále je důležité, aby v případě, že majitel zjistí vloupání do sklepní kóje, okamžitě přivolal policisty a nevstupoval do míst, kde se pachatel pohyboval, a tím neničil stopy, které po sobě mohl zanechat. Proti pachatelům se dá také bránit zamykáním vstupních i všech dalších dveří. Nestačí dveře, které jsou opatřeny tzv. koulí, pouze zabouchnout. Takto zajištěné dveře nejsou jako ochrana před pachateli dostatečné.
 
Pokud tato doporučení přijmou všichni obyvatelé domu a dodržují je, výrazně tím zvýší svoji ochranu před rizikem vloupání do sklepních kójí, bytů i všech ostatních krádeží v domě.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. dubna 2015

 

vytisknout  e-mailem