Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádeže jízdních kol

Strakonice - Jízdní kola lákají zloděje.  

Od začátku roku do současné doby změnilo svého majitele šest desítek jízdních kol. Nejčastěji bicykly mizí z koláren, vestibulů domů, sklepů, garáží. Pachatelé využívají neuzamčené prostory v domech, především kočárkárny. Policisté zaznamenali i několik případů, kdy si pachatel přivlastnil kolo odstavené v kolostavu před budovou ZŠ, obchodním centrem či restaurací. Pachatelé se nezdráhají si pro kolo vejít ani na cizí zahradu u domu. Zloději odcizili v okrese Strakonice tyto dopravní prostředky v celkové hodnotě cca 400 tisíc korun, jízdní kola v cenové relaci od 500 korun do 14 tisíc korun. Nejdražší odcizené jízdní kolo bylo v hodnotě 16 990 korun, které pachatel odcizil ze sklepa domu ve Strakonicích. Nejvíce případů v okrese policisté zaznamenali v samotném městě Strakonice a v Blatné. 
 
Případy krádeží jízdních kol lze obtížně objasnit. Pachatelé kola obratem prodají (nejlépe v jiném okrese), aby získali finanční obnos pro svoji potřebu. Někteří si kolo za pár korun, odstavené a neuzamčené u restaurace, s největší pravděpodobností „vypůjčí“ k rychlejšímu přemístění na jiné místo, kde jej někde odhodí. Nalezené kolo, které není zaevidované, se pak těžko vrátí ke svému majiteli. Z tohoto důvodu je pro policejní pátrání po odcizeném kole důležitý popis, doklady o koupi, případně fotografie jízdního kola, kde by byly viditelné i různé markanty (samolepky na rámu kola, barevné provedení, netradiční vybavení apod.).
 
Majitelé jízdních kol se mohou proti krádeži bránit i sami. V panelových domech je důležité dbát na uzamykání společných prostor a kola si zajistit i uvnitř kolárny či sklepa. Nikoho cizího do domu nepouštět a osobu dožadující otevření vstupních dveří si zkontrolovat a ne bezmyšlenkovitě na zazvonění otevírat.   Cyklisté by kolo neměli nechávat neuzamčené a vzdalovat se od něj na delší dobu. V takovém případě by měli vždy použít zámky, řetězy či jiné zabezpečení, které nabízí dnešní trh či registraci jízdního kola.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková,  pisst@mvcr.cz
20. července 2010

vytisknout  e-mailem